YURT DIŞI MARKA TESCİL
Yurt Dışı Marka Tescili
Türkiye’de tescili uygulanan ve Türkiye’de tescil edilen markalar sadece Türkiye sınırları içinde korunmaktadır. Diğer tüm ülkelerde geçerli olan, yani marka tescilinin bölgesel olduğunu özetleyebiliriz. Marka sahipleri, yurt dışında franchising, ihracat ve yurt dışı fuarlara katılım gibi nedenlerle yurt dışına getirilen ürün veya hizmetlerin korunması için markalarını ilgili ülke veya ülkelerde tescil ettirmelidir.
Bir markanın uluslararası bir forumda uygulanıp tescil edilebilmesi için markanın bağlı olduğu ülkede tescil edilmiş olması gerekir. İlk olarak, uluslararası marka tescili, ülkede tescilli marka (5 yıl) bazında yapılır. Bu süre dolmadan ilgili marka kendi ülkesinde hükümsüz kalırsa, uluslararası marka tescilini de kaybeder. Günümüzde uluslararası tescil sistemleri sayesinde tek bir başvuru ile birden fazla ülkede marka tescil başvuruları yapılabilmektedir.
Diğer ülkelerde 4 farklı marka tescil yöntemi vardır:
Uluslararası Marka Tescili (Madrid Protokol Sistemi)
Topluluk Marka Tescil Sistemi
Ulusal Marka Tescili
Bölgesel Marka Tescili
Türkiye’de marka ile ilgili konularda profesyonel bir Danışmana mi ihtiyacınız var?
- Uluslararası Marka Tescili (Madrid Protokolü)
1999 yılında imzalanan Madrid Protokolü, Avrupa Birliği de dahil olmak üzere birden fazla ülkedeki şirketlere veya tüm şirketlere, Türkiye’de yapılacak tek bir başvuru ile markalarını koruma fırsatı yaratmıştır.
Madrid Protokolü kapsamında uluslararası marka tescil prosedürleri için yetkili kurum, merkezi Cenevre, İsviçre’de bulunan Dünya Fikri Mülkiyet Ofisi’dir (WIPO). Madrid Protokolü’ne göre, üye devletlerin bazıları veya tamamı, yurtdışında bir ticari markanın tesciline dahil olabilir.
Ayrıca Uluslararası Marka Tescili için aynı marka için başvuru veya tescil işleminin bağlı bulunduğu ülkede yapılması gerekmektedir.
- Topluluk Ticari Marka Tescili
Avrupa Topluluğuna üye ülkelerde tek uygulama ile koruma sağlayan ve tüm ülkelerde geçerli olan sistem OHIM’dir (Office for Harmonization in the Internal Market). Topluluk Ticari Marka Tescil Sistemindeki yetkili ofis, İspanya’daki Dahili Uygunluk Ofisi’dir.
Topluluğa üye ülkelerde geçerli olacak bir Marka Tescil Belgesi, yalnızca marka başvurusu ile Topluluğa üye olan Devletler için alınabilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da Paris Sözleşmesi uyarınca bir Topluluk Ticari Markasını tescil ettirebilir ve ticari markanın Avrupa Topluluğu tarafından korunmasını sağlayabilir.
OHIM’e başvuru yapıldıktan sonra gerekli şartlar referans alınarak araştırma ve incelemeler yapılır ve her Üye Devletten alınan araştırma raporu sonucunda Topluluk Markası Başvurusu yapan başvuru sahibi için araştırma raporu düzenlenir, ve başvuru sahibi değerlendirilir.
- Ulusal Marka Tescili
Herhangi bir toplu kayıt sistemine (Avrupa Birliği Topluluk Sistemi, WIPO) üye olmayan ülkeler için tek başvuru yapılarak koruma verilmesi mümkündür. Ulusal marka tescil işlemlerinde ülkeler arası karşılıklılık esaslarına göre işlemler yapılmaktadır. Her ülkenin ulusal ticari marka süreci farklı olabileceğinden, marka başvuru ve tescil ücretleri de ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Tescil maliyeti, ilgili ülkenin yasal düzenlemelerine ve markanın yasal olarak tescil edileceği sınıf sayısına göre değişiklik gösterebilir.
Marka tescil başvurusunun sonuçlandırılması ve belgelerin alınması süreci yaklaşık 2-4 yıl sürmektedir. Bazı ülkelerde bu süreç 5 yılı bulabilmektedir.
4.Bölgesel Marka Tescili
Birden fazla ülkenin bir araya gelmesi ve üye ülkeler için geçerli bir güvenlik sisteminin oluşturulmasına bölgesel kayıt sistemi denir.
OAPI Üyesi – Afrika Fikri Mülkiyet Örgütü (Benin, Burkina-Faso, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Ekvator Ginesi, Gabon, Gine (Conakry), Gine-Bissau, Fildişi Sahili, Mali, Moritanya, Nijer, Senegal, Togo’daki ülkelere) Ticari Marka Başvurusu ile bölgesel ticari marka koruması verilebilir.
Benelüks üye ülkeleri (Belçika-Hollanda-Lüksemburg) Benelüks marka tescil sistemini geliştirmiştir ve tek bir başvuru ile üç ülkede tescil edilebilmektedir.