PATENT TESCİL
Patent Nedir?
Patent, bir buluşun hak sahibi dışında üçüncü bir kişi tarafından izinsiz olarak üretilmesini, kullanılmasını, ithal edilmesini veya satılmasını engelleyerek buluş sahibine/patent sahibine tanınan tekel hakkıdır. Bu hakkın kullanılabileceğini gösteren ve başvuru tarihinden itibaren 20 yıl geçerli olan belgeye “patent belgesi” denir. Teknolojinin her alanındaki buluşlar, “yeni” olmak, “buluş basamakları” içermek ve “sanayiye uygulanabilir” olmak kaydıyla patentlidir. Patent başvuruları bir veya birden fazla kişi veya şirket adına yapılabilir.
Buluş Nedir?
Elde etmek; Teknolojide belirli bir soruna yeni bir yöntemle çözüm bulunması olarak tanımlanmaktadır. bu yenilikler; Tamamen yeni bir makine, ürün, kimyasal bileşik veya yöntem olabilir veya bilinen bir makine, ürün veya yöntemde bir iyileştirme/iyileştirme olabilir. Elde etmek; Teknolojide belirli bir problemin çözümü ile ilgili teknik özelliklere sahip bir fikir ürünüdür. her farklı çözüm Aynı teknik problemin için farklı bir icattır. Buluş teknik bir karaktere sahip olmalıdır. Buluş, yeni bir ürün, cihaz, yöntem veya işlemin geliştirilmesindeki bir gelişmedir.
Bir buluş için, TÜRKPATENT tarafından buluşçuya verilen patent ve faydalı model, buluş sahibinin izni olmaksızın buluşu belirli bir süre için başkalarının üretmesini, kullanmasını veya satmasını engelleme hakkını verir. patentli bir buluş; Alınabilen, satılabilen veya kiralanabilen diğer mallar gibi mucidin malı olur. Patentler ve faydalı modeller, elde edildikleri ülkeler için haklar yaratır. Türkiye’de alınan bir patent ve faydalı model, sahibine sadece Türkiye sınırları içinde hak verir. Başkaları patent ürünlerini Türkiye’ye ithal ederse, hak sahibinin ithalatı durdurma hakkı vardır. Başka bir deyişle; Buluşun üçüncü kişiler tarafından izinsiz olarak üretilmesini, satılmasını, kullanılmasını veya ithal edilmesini önlemek amacıyla sınırlı bir süre ve yerde patent/faydalı model sahibine tanınan tekel haklarıdır. Bu tekel hakkının korunacağı her ülke için ayrı bir patent başvurusu yapılmalıdır.
Yurt dışı tescil başvuruları, Türkiye dahil 152 ülkenin taraf olduğu uluslararası bir başvuru sistemi olan Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) veya 38 ülke için bölgesel bir başvuru sistemi olan Avrupa Patent Sözleşmesi (EPC) aracılığıyla yapılabilmektedir. Türkiye dahil taraftır. Yabancı patent tescili ile ilgili detaylar yazının ilerleyen bölümlerinde anlatılmaktadır.
Patent ve Faydalı Model Arasındaki Farklar Nelerdir?
Patent koruması için buluşun yeni olması, son teknolojiden (mucit basamağı) daha fazla olması ve endüstriyel olarak uygulanabilir olması için şartlar aranır. Faydalı model koruması için, yeni ve sanayiye uygulanabilir ve patente tabi kimyasallar ve yöntemler dışındaki buluşlar için verilir. Faydalı model belgesinin geçerlilik süresi başvuru tarihinden itibaren on (10) yıl, patent belgesinin geçerlilik süresi başvuru tarihinden itibaren yirmi (20) yıldır.
Patent veya Faydalı model Ön Araştırma Nedir?
Patent ve faydalı model başvurusunda bulunmadan önce buluşun teknik alanı hakkında ön araştırma yapılması tavsiye edilir. Birçok başvuru yeni olmadığı için patent sürecinde belgelenemez veya mahkemelerde dava konusu olamaz. Başvuru öncesi yapılan Ar-Ge harcamaları, patent sürecindeki maliyet ve zaman kaybı gibi kaynak israfını göz önünde bulundurarak ön araştırma yaparak buluşunuzun yeni olup olmadığı konusunda genel bir fikir edinebilirsiniz.
Patent ve Faydalı Model Başvuru ve Tescil Süreci Nasıl İşlemektedir?
Öncelikle buluşun teknik özelliklerini anlatan şartname seti yasal mevzuata uygun olarak hazırlanmalıdır.
Spesifikasyon(Tafirname ) kiti aşağıdaki unsurlardan oluşur:
Patent Tarifnamesi:
Spesifikasyon, buluşun tüm detaylarıyla anlatıldığı kısımdır. Açıklama açık ve öz olmalı ve buluşun konusuna teknik olarak hakim biri tarafından buluşu uygulanabilir kılacak hiçbir şeyi gizlememelidir.
Patent İstemleri:
Buluşun teknik özelliklerinin korunduğu ve yeni olduğunun iddia edildiği bölümdür. Başka bir deyişle, koruma kapsamı istemlerle belirlenir. Korunması gereken teknik özellikler taleplerde yazılmalıdır. İstemde yazılmayan özellikler korunamaz.
Patent Özeti:
Buluş hakkında verilen genel teknik bilgiler, koruma kapsamının belirlenmesinde ve tekniğin bilinen durumunun sınırlarının çizilmesinde kullanılamaz.
Patent Resimleri:
Spesifikasyonda açıklanan buluşun gösterildiği teknik çizim sayfalarıdır. Paten ve faydalı model başvurularında resim sayfası olması zorunlu değildir. Ancak buluşun anlaşılmasını kolaylaştırmak için uygulamada resimli sayfalara yer verilmesi önerilir.
TÜRKPATENT’e yapılan patent ve faydalı model başvurusunun yasal mevzuatta belirtilen niteliklere sahip olduğuna karar verilmesi halinde, başvuru sahibine veya patent vekiline başvurunun işleme alındığına ve patent veya faydalı model tescil işlemlerinin tamamlandığına dair yazı gönderilir. tamamlandı. (Resmi uygunluk). Başvuru belgelerinde eksiklik/tutarsızlık bulunması durumunda başvuru belgelerindeki eksikliklerin/hataların giderilmesi için 2 aylık süre verilir. Bu süreçte eksikliklerin giderilmemesi durumunda başvuru reddedilecektir. Bu nedenle patent ve faydalı model başvurularında yasal prosedürlerin takip edilmesi önemlidir.
Patent başvurusuna ait belgelerde (formun incelenmesi) herhangi bir eksiklik bulunmaz ise veya belirtilen süre içinde eksiklikler giderilirse, başvuru sahibine 12 ay içinde araştırma ücretini ödeyerek keşif yapması gerektiği bildirilir. istemek zorunda kalacak. başvuru tarihinden itibaren. Faydalı model başvurularında araştırma talebi başvuru ile birlikte veya uygunluk yazısının tebliğ tarihinden itibaren 2 ay içinde yapılmalıdır.
Patent Tescil Süreci:
Patent Formu İncelemesi (Başvuru Belgelerinin İncelenmesi):
Patent başvuruları, başvuru belgeleri incelenir (form incelemesi). Patentlerle ilgili kanun ve yönetmelik kapsamında şartname (özet, tarif, istem ve varsa çizimler) setinde eksiklik yoksa, başvuru sahibine veya temsilcisine başvurunun mevzuata uygun olduğuna dair yazı gönderilir. Resmi koşullarda ve başvuru belgelerinde herhangi bir eksiklik yoktur. (Resmi inceleme sırasında bazı eksiklikler tespit edilirse, eksikliklerin giderilmesi için başvuru sahibine veya Patent Vekiline tebligat yapılır. Söz konusu eksikliklerin giderilmesi için 2 aylık süre verilir. Bu süre eğer eksiklikler giderilmez ise içinde başvuru red olur.
Patent Araştırma Talebi:
Patent başvurularında keşif ücretinin başvuru ile birlikte veya başvuru tarihinden itibaren on iki (12) ay içinde ödenmesi ve keşif raporunun oluşturulması için araştırma talebinde bulunulması gerekir. Araştırma talebinin yasal süreç içerisinde yapılmaması durumunda başvuru geri çekilmiş ve süreçten kaldırılmış sayılır.
Patent Araştırma Raporu:
Buluş raporu, patent başvurusu yapılmış bir buluşun patentlenebilir olup olmadığının belirlenmesinde ilk adımdır. Araştırma raporunda buluş konusu ile ilgili en son teknolojiye en yakın belgeler (belirli bir tarihi olan ve buluşun başvuru tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde yayınlanmış tüm belgeler) listelenir. Raporda ayrıca ilgili belgelerin hangi bölümlerinin araştırılan buluşa ait olduğu ve başvuru sahibine veya temsilcisine gönderildiği belirtilir.
Patent Başvurusunun Yayımlanması:
Patent başvurularında, başvurunun yapıldığı anda ilk yayım talebinde bulunulursa, söz konusu patent dosyası resmi patent bülteninde yayımlanır ve şartname seti kamuoyunun/kamuoyunun bilgisine sunulur. (Başvuru aşamasında veya sonrasında erken yayım talebinde bulunulmaması durumunda patent başvurusu, başvuru tarihinden 18 ay sonra yayımlanır.)
Patent Başvurusuna Görüş Sunma:
Patent başvurularının yayımlanmasından sonra üçüncü kişiler, patent başvurusuna konu buluşun patentlenebilirliğine ilişkin görüşlerini yazılı olarak Enstitüye iletebilirler. Bu görüşler araştırma raporu hazırlama aşamasından önce gelirse araştırma raporu hazırlanırken dikkate alınabilir.
Patent İnceleme Raporu:
Patent başvurularında, başvuru sahibi veya vekilinin keşif raporunun kendisine tebliğ tarihinden itibaren üç (3) ay içinde Patent Başvurusunu İnceleme Daire Başkanlığına talep etmesi gerekir. Patent başvurusu sahibi veya vekili, bu süre içinde araştırma raporuna ilişkin görüşlerini sunabilir ve varsa tarif, istem veya çizimlerde değişiklik yapabilir. İnceleme raporu, araştırma raporunun incelendiği aşamadır. İnceleme aşaması, buluş için hazırlanan keşif raporunun içeriğinin ve söz konusu buluşun patentlenebilir olup olmadığına karar verildiği aşamadır. İnceleme sürecinde buluş (istem) patent uygunluk kriterleri (yenilik, buluş basamağı, endüstriyel uygulanabilirlik) açısından incelenir.
Buluş raporunda belirtilen belgelerin incelenmesi sonucunda patent verilmesine karar verilmesi durumunda, varsa inceleme aşamasında öngörülen belgeler başvuru sahibi ve yapılan değişiklikler dikkate alınarak yapılır. Başvuruda, patentin verilme nedenlerini gerekçesi ile birlikte açıklayan bir araştırma raporu düzenlenir. Bu rapor, patentin verilmesi kararı ile birlikte başvuru sahibine veya patent vekiline bildirilir. Muayene raporu olumsuz ise ikinci bir muayene ve üçüncü bir muayene istenebilir.
Patent Belgesi Düzenleme:
Deney raporunun olumlu çıkması halinde patent başvurularının belge kararı verilir ve karar bültende yayımlanır. Patent belgesi düzenleme ücreti ödenirse, patent belgesi düzenlenir. başvuru tarihinden itibaren Patent belgesi yirmi (20) yıl geçerlidir.
Patente / Belge Kararına İtiraz:
Patent verilmesi kararına gerçek yada tüzel ayırt etmeksizin üçüncü kişiler, patent verilmesi kararının Bültende yayımlanmasından itibaren altı ay (6) içinde itiraz ücreti ödeyerek itiraz edebilirler. Patent başvurusuna üçüncü kişilerin itiraz etmesi halinde, durum patent başvuru sahibine veya patent vekiline bildirilir ve varsa karşı görüş/savunma dosyasının üç (3) ay içinde gönderilmesi talebi yapılır. Patent kararına yapılan itiraz Kurul tarafından incelenir ve karar hem itiraz edene hem de başvuru sahibine bildirilir.
Patent Tescilinin Sağladığı Haklar?
Patent ve faydalı model sahibi, buluşun yeri, teknoloji alanı, ürünlerin ithal veya yerli üretim olup olmadığı ayrımı yapılmaksızın patent hakkından yararlanır. Patent sahibi, üçüncü kişilerin aşağıdakileri izinsiz olarak yapmasını engelleme hakkına sahiptir:
Patent veya faydalı model kapsamında bir ürünü üretmek, satmak, kullanmak veya ithal etmek veya bu amaçlarla kişisel ihtiyaç dışında herhangi bir nedenle elinde bulundurmak.
bir patent yönteminin kullanılması
Yasak olduğu bilinen veya bilinmesi gereken bir yöntem patentini başkalarına önermek.
Patent hakkı sahipleri, patent kapsamında doğrudan kanunen elde edilen ürünlerin satışını, kullanımını, ithalini veya bu amaçla zilyetliklerini kişisel ihtiyaçları dışında herhangi bir nedenle engelleyebilir. Olumsuzluk halinde hak sahibi, üçüncü kişiye cezai yaptırım uygulanması için yetkili mahkemeye başvurabilir.
Patent veya faydalı model sahibi, patent hakkına tecavüzün önlenmesini, önlenmesini, tespit edilmesini ve giderilmesini mahkemeden isteyebilir. buluş konusu ürünü, patent veya faydalı model sahibinin izni olmaksızın kısmen veya tamamen üreten; Maddi, manevi ve itibari tazminat talep edilebilir. Üretilen ürünlere el konulmasını ve bunların deforme edilmesini veya tamamen imha edilmesini talep edebilir.
Patent ve Faydalı Model Devri ve Lisansı İşlemi Nasıl yapılır?
Tescil edilmiş veya henüz tescil edilmemiş bir patent veya faydalı model başvurusu lisans, devir, miras, rehin, garanti, haciz veya diğer hukuki işleme konu olabilir.
Patent Lisansı:
Bir patent başvurusu veya bir patenti kullanma hakkı, ülke sınırları içinde veya içinde geçerli olan bir lisans sözleşmesine konu olabilir. Ruhsatların Sicilde tescili ve yayınlanması için; Lisans sözleşmesine konu lisans alan ve lisans veren tarafların imza ve noter tasdikli beyanlarından oluşan, patent başvurusu veya patentin sayısını, lisans değerini, süresini ve türünü gösterecek şekilde düzenlenmiş onaylı lisans sözleşmesi.
Patent Devri:
Patent ve faydalı model başvuruları veya sertifikaları başkasına devredilebilir. patent devir işlemleri için; Devir konusu patent numarasını içeren noter tasdikli patent devir sözleşmesi taraflar arasında karara bağlanır ve devir sözleşmesi yabancı dilde ise Türkçe tercümesinin yeminli tercüman tarafından onaylanması gerekir.
Patentin Miras Yolu ile İntikali:
Patent ve faydalı model başvuruları veya belgeleri miras alınabilir. Miras statüsünün miras yoluyla tescili için; Veraset Belgesi veya Noter tasdikli sureti, Veraset Belgesi yabancı dilde ise ayrıca Türkçe tercümesinin yeminli tercüman tarafından onaylanması gerekmektedir.
Patent ve faydalı model tescili sürecinde yapılan birçok işlem, işletme tarafından başvuru sahibine veya patent vekiline bildirilir. Bildirim yazılarında belirtilen işlemlerin gerekliliklerinin yerine getirilmesi ve bu işlemlere ilişkin sürelere uyulması gerekmektedir. Aksi takdirde haklar ihlal edilecektir. Patent ve faydalı model başvuruları ve belgeleri için başvuru tarihinden itibaren üçüncü yıldan başlamak üzere kuruma bildirime gerek kalmaksızın yıllık ücret ödenmesi gerekir.
Patentin Kullanım Zorunluluğu var mıdır?
Kanunen, bir patent belgesinin başvuru aşamasında bir buluş için kullanım veya kullanım tarifi sunma zorunluluğu yoktur. Ancak, patent belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren üç yıl içinde kullanım beyanı sunulmaz ve bu bültende beyan edilirse, patent zorunlu lisansa konu olabilir.
Patent Kullanımı Nasıl Kanıtlanır?
Buluş sahibi/patent sahibi, patent konusu buluşun İş’e tabi olduğunu beyan ettiği hallerde, buluşunun ticaret veya sanayi veya diğer ilgili meslek kuruluşları veya diğer ilgili kuruluşlar tarafından kullanıldığını ispatlayan bir kullanım belgesini TürkPatent’e ibraz etmekle yükümlüdür. Kullanılmış. İthalat durumunda Gümrükten alınacak onaylı ithalat belgesi aynı zamanda patentin kullanıldığını gösterir kullanım belgesidir.
Yurtdışı Patent ve Faydalı model Başvuru İşlemi ve Süreçleri Nelerdir?
Patent ve faydalı model belgesi tescil edilen ülke sınırları içinde korunmaktadır. Örneğin ülkemizde alınan bir belge Türkiye sınırları içinde koruma altına alınmaktadır. Bu nedenle buluşlarını yurt dışına ihraç eden buluş sahipleri ve firmaların, buluşlarını yurt dışından korumak istedikleri ülkelere başvurmaları gerekmektedir.
Yurt dışına başvuru için en önemli konulardan biri rüçhan hakkıdır. Faydalı modele öncelik gösteren uluslararası patent veya faydalı model başvuruları ve Türkiye’de yapılan patent başvuruları
Ne yapabiliriz. Ancak yurt dışı başvuruları, patent ve faydalı modellerin Türkiye’de başvuru tarihinden itibaren 12 ay içinde yapılmalıdır. Aksi takdirde rüçhan hakkı kaybedilecek ve buluş yenilik olacaktır.
karakterini kaybedecektir. (Yurtdışında başvurunun planlandığı ülkede faydalı model koruması yoksa, Türkiye’de yapılmış bir faydalı model başvurusuna rüçhan hakkı ile patent başvurusu yapılabilir.)
Yabancı patent ve faydalı model başvuruları aşağıdaki şekillerde yapılabilir:
Başvuru, patent veya faydalı model başvurusunun yapılacağı ülkede faaliyet gösteren bir vekil firma aracılığıyla doğrudan ebeveynliğe yapılabilir.
Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) kapsamında uluslararası patent başvuruları (Türkiye dahil dünya genelinde 152 ülke).
Avrupa Patent Sözleşmesi (EPC) kapsamında Avrupa patent başvuruları (Türkiye dahil 38 ülke).
Afrika OAPI Patent Başvurusu (17 Fransızca konuşan Afrika ülkesi anlaşmaya taraftır).
Afrika ORIPA Patent Başvurusu (19 İngilizce konuşan Afrika ülkeleri anlaşmaya taraftır).
Firmaların en önemli faaliyetlerinden biri de Ar-Ge çalışmasıdır. Ulusal ve uluslararası başarı öyküleri olan firmaların başarısındaki en önemli etkenlerden biri de gerçekleştirdikleri Ar-Ge faaliyetleridir.
Başarılı bir Ar-Ge projesinin en önemli ve kritik konularından biri, söz konusu buluşun patentlenmesi, yasal koruma altına alınması ve ticari yatırıma dönüştürülmesidir.
Tüm bu aşamalar teknik bilgi ve yüksek derecede dikkat gerektirdiğinden profesyonel danışmanlık hizmeti alınması sürecin sağlıklı şekilde ilerlemesi açısından oldukça önemlidir. BDQ Danışmanlık, bu süreçte sizin adınıza gereken işlemleri hallederek, sizinle koordinasyon içinde patent sürecinin tamamlanmasını sağlamaktadır.
Siz de ürün tescili nasıl yapılır konusu hakkında detaylı bilgi ve profesyonel danışmanlık hizmeti almak için BDQ Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.