Marka Tescili
Marka Tescili
Marka Tescili Nedir?
Marka tescili, genel anlamda bir işletmenin ya da işletmenin ürünlerinin markasını, diğerlerinden ayırmak için yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından tescil edilmesi yani onaylanması işleminin adıdır.
Günümüzde ticaret hacminin artmasıyla marka tescil konusu eskiye nazaran çok daha önemli hale gelmiştir. Tescilli bir markaya sahip olmayan işletmeler ürünlerinin kopyalanması ya da hak sahibi olmayan başka işletmeler tarafından satılmasını engelleyemezler. Bu da işletmeleri itibar kaybına ve büyük ekonomik zararlara uğratabilir. Bu nedenle marka tescili, işletmelerin hem kurumsal itibarları hem de işletmelerin haklarını koruyabilmesi için oldukça önemlidir.
Marka Tescil Başvurusu Nereye Yapılır?
Marka tescil başvurusu, Ankara merkezli bir kurum olan Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılmaktadır. Fiziksel olarak yazılı dilekçe ile yapılan başvuruların dışında çevrimiçi olarak da başvuru yapılabilmektedir. Çevrimiçi başvuru yapabilmek için e-imza ya da mobil imza gerekmektedir.
Marka Tescil Ücreti Ne Kadar?
Güncel Tescil Noksan Ücreti için BDQ Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz. Eğer marka tescili konusunda bir sorun yoksa, bu bildirimden sonra 2 ay içinde ücret ödenmelidir. Ücretin ödenmemesi durumunda tescile ait başvuru işlemden kaldırılmaktadır. Bu nedenle süreç yakından takip edilmeli ve ücret yatırma tarihi kaçırılmamalıdır.
Marka Tescili İçin Gerekli Evraklar
Marka tescil sürecinde gerekli evrakların türleri marka sahibinin tüzel ya da gerçek kişilik olmasına göre değişkenlik göstermektedir.
Marka gerçek bir kişinin üzerine alınacaksa kimlik bilgileri, adres ve telefon bilgilerini açıkça beyan eden evraklar gereklidir. Başvuru bir marka vekili tarafından yapılacaksa bu evraklara bir de marka vekaletnamesi eklenmektedir. Markaya ait logo, amblem gibi görsel ayrıntılar da bu evraklarla beraber gereklidir.
Marka tüzel kişilik yani bir şirket üzerine alınacaksa marka vekaletnamesi, ticaret sicil evrağı, vergi numaraları, vergi dairesi isminin yanında logo, amblem gibi görsel ayrıntılar da bu evraklarla birlikte gereklidir.
Marka Tescil Aşamaları
Marka tescil süreci birçok aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamaları hak sahibi kendisi gerçekleştirebileceği gibi, bir marka vekili aracılığıyla da gerçekletirebilir. Marka tescil aşamalarını sıralayacak olursak…
Marka Araştırması ve Ön Çalışma
Daha önce böyle bir markanın olup olmadığına yönelik yapılan ön çalışma ve ihtiyaç halinde gereken değişikliklerin yapıldığı aşamadır.
Marka Tescil Başvurusu
Başvuru ücretinin ödenip tescil başvurusunun resmi olarak yapıldığı aşamadır.
Tescil Başvurusunun İncelenmesi
Uzmanlar tarafından tescil başvurusunun herhangi bir eksiği olup olmadığına bakılması amacıyla yapılan inceleme aşamasıdır.
Marka Başvurusunun Ret Nedenleri Bakımından İncelenmesi
Tescil başvurusunun ilgili mevzuata göre ret nedeni taşıyıp taşımadığının incelendiği aşamadır. Bu incelemede tescil ile ilgili herhangi bir sıkıntı çıkmazsa marka Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanır.
Markanın Resmi Marka Bülteni’nde Yayınlanması
Ülke genelinde yapılan tüm marka başvurularının yayınlandığı Resmi Marka Bülteni’nde markanın yayınlanması aşamasıdır. Yayınlanan markalara 2 ay içinde itiraz edilebilmektedir.
Marka Tescili Ücretinin Ödenmesi
Başvuru sonrasındaki 2 aylık süreçte herhangi bir itiraz gelmemiş ya da gelen itirazlar lehinize sonuçlanmışsa başvuru tescili için ödenmesi gereken ücretin yatırılması aşamasıdır. Güncel Marka Tesil ücreti için BDQ Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.
Marka tescili belgesinin alınması
Tüm aşamalar tamamlandıktan sonra markanın tescil edilmesi ve marka tescil belgesinin hak sahibine iletilmesi aşamasıdır.
Tescile ait itiraz bulunup bulunmamasına göre 6-8 ay civarı bir zaman alan bu süreçte bir marka vekili ile çalışılması hem başvuru süreci takibi hem de işlemlerin hızı ve doğruluğu açısından tavsiye edilmektedir.
Siz de marka tescili konusunda detaylı bilgi ve profesyonel marka vekilliği hizmeti almak için BDQ Danışmanlık ile iletişime geçebilir; aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.