LVD Testi Nedir?
LVD testi nasıl yapılır?
LVD Testi, Avrupa Birliği ortak pazarında serbest dolaşıma giren ürünlerin uygunluğunu belgeleyen bir testtir.
CE belgeli makine ve ev aletleri gibi ürünler için LVD muayenesi gereklidir. Alçak Gerilim Direktifi’ne atıfta bulunan LVD testi, yüksek gerilim testi, kaçak akım, toprak hattının sürekliliği ve yanma fonksiyonu gibi bazı testleri içerir. Bu testler mühendisler tarafından laboratuvar ortamında yapıldığından bir veya birden fazla testte başarısız olan cihazlara yeterlilik belgesi verilmemektedir.
LVD testi kapsamına giren ürünlere uygulanan testler aşağıdaki gibidir:
- 1. İzolasyon testi
- 2. Yüksek voltaj testi
- 3. Fiziksel güç testleri
- 4. yanma testleri
- 5. Kaçak akım testi
- 6. Sabit hat süreklilik kontrolü
- 7. IP toz ve su testi
50 ila 1000 volt AC arasında LVD testi; doğru akım için, 75 volt ile 1500 volt arasında bir voltajla kullanılması amaçlanan elektrikli ekipman için tasarlanmıştır. Bu testin amacı insan sağlığını korumak ve kaçak akım, yüksek gerilim veya yangın gibi tehlikeli durumlara karşı güvenliği sağlamaktır.
Ürünlerin elektriksel muayenelerinin yapılması ve test standartlarına uygunluğunun raporlanması önemlidir. Ekipmanda kullanılan bileşenlerin CE işareti taşıması, ekipmanın CE sertifikalı olduğu anlamına gelmez. CE belgesi alabilmek için bir elektrik aksamının gerekli standart ve yönergelere uygun olduğunun gösterilmesi gerekmektedir.
LVD testi, makinelerin CE işareti alabilmesi için gerekli bir test olduğundan, testin nitelikli bir şekilde ve belirlenmiş kılavuzlara uygun olarak raporlanması zorunludur.
LVD için test edilecek ürünlerin mevcut yönergelere uygun olmasına özen gösterilmelidir.
CE belgelendirme standartları sık sık güncellendiği için yeni üretilen makinelerin uygunluğuna dikkat edilmesi son derece önemlidir.
LVD testi ile ilgili detaylar ve LVD testi için BDQCERT ve BDQ Danışmanlık uzmanlarına danışabilirsiniz.