KOSHER
Kosher Sertifikası Nedir?
Üretilen yemeğin Yahudi inançlarına göre hazırlandığını kanıtlayan belgeye Kosher sertifikası denir. Bu belge, dini hükümlerin yanı sıra gıdaların kaliteli, insan sağlığına uygun ve güvenli olduğunu göstermektedir. Özellikle İsrail’e gönderilen gıda maddelerinin Kosher sertifikasına sahip olması gerekmektedir. Kosher kelimesinin gerçek anlamı, İbranice dilinde uygun ve eksiksizdir. Dilimizde Sefarad Yahudileri Koşer, Aşkenazi Yahudileri ise Kosher olarak telaffuz edilir Kosher sertifikası birçok yönden Müslümanların aradığı Helal sertifikasına benzer.
Uygulamada ülkemizden İsrail’e ihraç edilen gıda maddeleri için ülkemizde ana Hahamın düzenlediği belge yeterlidir. Ancak, dini otoriteler, din için önemli olan et ve süt ürünleri gibi izin verilen yiyecekleri aramalıdır.
Çok yaygın olmasa da bazı tekstil ürünlerinde, temizlik ve hijyen ürünlerinde, gıda maddelerinin yanı sıra elektrikli ev aletlerinde Kosher belgesi aranmaktadır. Dünya genelinde yaklaşık bir milyon Yahudi’nin Kosher normlarına göre yaşadığı ve Kosher sertifikalı gıdalar tükettiği biliniyor.
Helal gıda belgelendirme çalışmalarında olduğu gibi, gıda üretimindeki tüm girdi ve yardımcıların Kosher belgelendirme çalışmalarında da Kosher kriterlerine uyması gerekmektedir. Üretim hattı bile bu normlara uymak zorundadır. Yine helal gıda uygulaması olarak burada işlenen tüm gıdaların üretimi takip edilmektedir.
Kosher Sertifikasyon Süreci
Belgelendirme otoritesi olan kuruluşlar tarafından yürütülen Kosher belgelendirme çalışmalarında, gıda üreten firmaların üretim alanlarında denetimlerin yapılması gerekmektedir. Firmalar, sertifikasyon çalışmalarına temel olarak uygulama süreçlerini belgeleyeceklerdir.
Belgelendirme sürecinde en önemli nokta işletmenin haşere kontrol yöntemidir. Denetim çalışması sırasında tespit edilen herhangi bir canlı veya cansız böcek, sertifikasyon çalışmasının kapanmasına yol açacaktır. Bu kriter Kosher denetiminin temelidir ve hiçbir şekilde hoş görülmez. Bu, şirketin zararlılarla nasıl mücadele ettiği konusunda da önemli bir nokta.
İşletmenin bir Yahudi ile mi yoksa bir Yahudi gözetiminde mi üretime başladığı da önemli bir kriterdir. Böylece üretim işi kutsal kabul edilir.
Kosher sertifikasına sahip ürünlere bu durumu ifade eden bir işaret uygulanmalıdır. Ancak, Kosher sertifikası için tanımlanmış genel bir işaret yoktur. Belgelendirme kuruluşu genellikle kendi belirlediği bir işaret kullanır.
Yahudiler için önemli olan Fısıh Bayramı’nda Yahudiler hamur işi yiyecekler tüketmezler. Gıdaların Fısıh Bayramı’na uygunluğunu belirlemek için, üretilen gıdaların un içermediğini ve un çeşitlerini belirlemek için belgelendirme kuruluşu tarafından ek denetimler yapılır.
Ülkemizde Kosher sertifikasyon çalışmaları Türkiye’nin Haham Başı’ndan izin alınarak yapılmaktadır. Gerekli denetimlerin yapılması ve Kosher sertifikalarının verilmesi sadece Haham Başının iznine tabidir. Ülkemizde gıda üreten firmalar, gıda işleyen firmalar ve kompozit gıda üretimi yapan firmalar Kosher sertifikası talep edebilirler.
Kosher sertifikasına sahip olan işletmelere birçok faydası bulunmaktadır. Birincisi, bu şirketler pazardaki rakiplerine göre bir avantaja sahiptir. Belge sayesinde üretim çalışmalarında hem dini kurallara, hem insan sağlığına önem verildiği hem de doğanın korunmasına önem verildiği kanıtlanmıştır. Tüketiciler artık daha bilinçli, sağlıklı ve kaliteli ürünleri tercih ediyor. Özellikle hayvansal katkı maddelerinden uzak durur.
Kosher belgesi, gıda güvenliği konusunda sadece Yahudilere değil, Müslümanlara da güvence sağlıyor. Gıda üretiminde domuz ürünlerinin kullanılmaması temin edildiğinden Müslümanlar Kosher sertifikasına sahip gıdalar kullanmaktadır.
Avrupa ülkelerinde bile Kosher belgeli ürünlere kalitesi ve sağlığı nedeniyle talep artıyor. Özellikle vejetaryenler, sağlık sorunları olanlar ve alerjisi olanlar Kosher sertifikalı yiyecekleri tercih ediyor.
Kosher’e hangi ürünler dahildir?
Kosher ve helal et ve et ürünlerinin pek çok benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Domuz eti ve bileşenleri Yahudilikte de yasaklanmıştır. Aynı şekilde, yenmesine izin verilen hayvanların kesim usul ve şartlarının makul olması, sakat ve hasta hayvanların kesilmemesi, kanlarının boşaltılması zorunludur.
Balık dışındaki deniz canlılarının kabukluları ve yumuşakçaları Kosher için uygun değildir.
Bitkisel ürünler böcek, parazit ve zararlılardan arındırılmış olmalıdır.
Yahudiliğe göre, bir ürünün nihai olarak Kosher ile uyumlu olması için ham halden hazırlama, işleme, pişirme ve tüketim aşamalarına kadar tüm süreçlerde Kosher uyumlu bir süreç izlenmelidir.
Kan asla tüketilemez. Et ve süt ürünlerinin birlikte kullanılması yasaktır.
Üretimde kullanılan ekipman, malzeme, kap, fırın gibi tüm ekipmanların da temiz ve dini açıdan saf olması gerekir.
Kosher Sertifikası nasıl alınır?
Bir gıda ürününün Kosher sertifikası alabilmesi için, ürünün ve üretim yerinin İsrail hahambaşılığı tarafından onaylanmış bir haham tarafından denetlenmesi gerekir. Ayrıca Yahudi inancına göre hijyenik olmayan ve yasak olmayan ürünler, katkı maddeleri ve işlemler yapılması gerekmektedir.
Neden Kosher Sertifikası Almalısınız?
Kosher deyimi, Yahudilerin dışında da popüler bir özelliktir. Bu sertifikaya sahip ürünlerde domuz eti ve bileşenlerinin bulunmaması, bu ürünlerin Müslümanlar tarafından da tercih edilmesini sağlamaktadır.
Avrupa pazarına ihracat yapmayı düşünen firmaların ürünleri için bu sertifikayı alması, bu ürünleri emsallerinden farklı kılıyor.
Kosher sertifikalı şirketlerin sayısı önceki yıllara göre her yıl artıyor ve Kosher sertifikalı ürünler tüketici pazarında daha büyük bir pazar payına sahip.
BDQ CERT olarak İsrail’in Ana Hahamı tarafından onaylanan Kosher belgelendirme ve denetim sürecinin tüm aşamalarını sizin adınıza yönetiyoruz.