Başarıya giden yolda doğru hedeflere doğru kararlar ulaştırır.

İletişim Hattı

0 850 446 01 93

Adres

Ataşehir Mh. 8001 Sk. No:43 D:301 Çiğli/İZMİR

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:30 - 18.00
C.tesi: 10.00 - 14:00

ISO 28000

ISO 28000-Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir?

ISO 28000, bir tedarik zinciri güvenlik yönetim sisteminin gereksinimlerini tanımlayan ve bu sistemi uygulamak isteyen kuruluşlar için bir yönetim modeli sağlayan uluslararası bir standarttır.

Tedarik Zinciri Güvenlik Yönetim Sistemi standardında güvenlik terimi, kasıtlı veya yetkisiz eylemlerle tedarik zincirine zarar verebilecek faaliyetlere direnmek olarak tanımlanmaktadır. bu içerikte; Belirli alanlarda etkin bir risk değerlendirmesi yaparak organizasyonun tedarik zincirindeki riskleri kontrol altına almasını sağlar.

ISO 28000 Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sisteminin Önemi

Günümüzün artan rekabet ortamında, kuruluşlar maliyetlerini düşürmeyi hedeflerken sürekli olarak pazar paylarını artırmaya çalışmaktadırlar. Tedarik zinciri, hammadde tedariğinden başlayarak, ürün ve hizmetin çeşitli taşıma yöntemleriyle son kullanıcıya ulaştırılmasına kadar uzanan, birbiriyle ilişkili kaynaklar ve süreçler bütünü olarak tanımlanabilir.

 

Son yıllarda işletmeler, tedarik zincirine uygun bir yapının sağlanması sonucunda müşteri hizmet seviyelerinin iyileştirilebileceğini, sistemdeki fazla stokların azaltılabileceğini ve iş ağı genelinde gereksiz maliyetlerin azaltılabileceğini fark ettiler. ve tedarik zincirine önem vermişlerdir. Bu tür organizasyonlar için tedarik zinciri ile ilgili risklerin doğru tespiti ve etkin yönetimi iş sürekliliği bağlamında büyük önem taşımaktadır.

 

ISO 28000, bir tedarik zinciri güvenlik yönetim sistemi için gereksinimleri tanımlayan ve bu sistemi uygulamak isteyen kuruluşlar için bir yönetim modeli sağlayan uluslararası bir standarttır. Kuruluşun tedarik zinciri güvenliği ile ilgili faaliyetlerini diğer yönetim sistemleri ile entegre ederek riskleri etkin bir şekilde yönetmeyi amaçlar. Ayrıca AB içinde ithalat ve ihracat yapan firmalar için önemli olan AEO (EU Authorized Economic Operator) sertifikası alma şartlarının yerine getirilmesinde büyük yardım sağlamaktadır.

 

ISO 28000 Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi standardı, Yönetim Sistemi standartlarına uygun olarak tasarlanmıştır. Böylece, risk değerlendirmesine dayalı yönetim sistemleri uygulayan birçok kuruluş, bu yeni standardı uygularken benzer bir yaklaşımla çalışabilecek ve tedarik zinciri ile ilgili riskleri değerlendirebilecektir.

 

ISO 28000-Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sisteminin faydaları nelerdir?

Sektörün tüm sektörlerinde güvenlik risklerinin doğru tespit edilmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını ve olası kayıpların en aza indirilmesini sağlar.

Güvenlik risklerini belirleme ve kontrol etme yeteneklerini göstererek gümrük görevlilerine kolaylık sağlar.

Bu, gereksinimlerin birçoğu AEO uygulamalarında standardize edildiğinden, yasal yetkililerin kuruluşa olan güvenini artırır.

Ürün/hizmetin sunulduğu kuruluşların güvenini arttırır.

Sigorta kuruluşlarının güvenini arttırır, sigorta maliyetlerini düşürür.

Sistemin belgelendirilmesi, kuruluşun genel imajına katkıda bulunur.

Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayarak müşteri memnuniyeti seviyesinde artış sağlar.

 

ISO 28000 standardını kimler kullanabilir/uygulayabilir?

ISO 28000 Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi standardı, tüm sektörlerde ve her büyüklükteki tüm özel ve kamu kuruluşlarına uygulanabilen bir standarttır.