HELAL
Helal Sertifikası Nedir?
Dini inanç ve kimlikleri tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerden biridir. Diğer dinler gibi İslam’ın da birçok kuralı vardır. Helal sertifikası, tarafsız ve yetkin bir kuruluş tarafından üretim sürecinin Helal standartlarına uygun olup olmadığı kontrol edildikten sonra firmalara verilen kabul edilen bir belgedir.
Hangi kurumlar için Helal sertifikası alabilirim?
Bugün Helal pazarına baktığımızda akla ilk gelen gıda sektörü oluyor. Ancak Helal sertifikası sadece gıda ile sınırlı değildir. Cilt ile temas eden kremler, diş macunları, giysiler ve kozmetikler için de helal sertifikası mevcuttur.
Bir diğer önemli sektör de turizm sektörü olarak değerlendirilebilir. Özellikle müşteri talebi ve uluslararası rekabet nedeniyle otellerde Helal sertifikası başvuru sayısında artış olduğu gözlemlendi. Bu nedenle helal sertifikası çok daha geniş bir bölgesel alana hitap etmektedir.
Helal sertifikasının önemini verilerle desteklememiz gerekirse;
Pazar araştırmalarına göre küresel gıda endüstrisinin yaklaşık %20’sinin “Helal gıda” olduğunu söyleyebiliriz.
Etik ve güvenilir olduğu için gayrimüslim tüketicilerin Helal gıdayı tercih etme eğilimini gözden kaçırmamak önemlidir. Örneğin2 milyon Müslümanın yaşadığı bilinen İngiltere’de 6 milyon kişinin sertifikalı helal et tüketmeyi tercih ettiği biliniyor.
Ülkemizde ortalama 15 milyar dolara yaklaşan helal gıda pazarı, bölge temsilcilerinin belirttiği gibi her yıl %100 büyüyor.
Helal Belgesinin Üreticiler İçin Faydaları
Helal sertifikası, hem üretici hem de tüketici arasında güven ilişkisi kurması açısından çeşitli avantajlara sahiptir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Helal Sertifikası, üretici ile tüketici arasında bir güven bağı sağlar.
Uluslararası camiada geçerliliği kanıtlanmış ISO 22000 standardını baz alarak üreticilerin üstün kaliteli ve güvenli üretim yapmalarını sağlar.
Bu, üreticiye ürünlerini küresel “Helal Gıda” pazarına tedarik etme fırsatı sağlar.
Bu, üreticinin küresel pazarda Helal sertifikalı ürünlere yönelik artan talepte rekabet gücünü korumasını sağlar.
Tüketiciler Helal Sertifikalar hakkında ne düşünüyor?
Peki tüketiciler Helal Sertifikalara ne kadar güveniyor? Konuyla ilgili yapılan bir araştırma, toplumdaki insanların büyük çoğunluğunun “Helal” işareti olan gıda maddelerini satın almayı tercih ettiğini ortaya koymaktadır. Ankete göre tüketicilerin %79’u satın alırken ambalajın üzerindeki işarete dikkat ettiğini söylüyor.
Helal Sertifikası Nereden Alınır?
Helal sertifikası çok uluslu kalite güvence şirketleri, özel şirketler ve devlet kurumları tarafından verilmektedir. Belgenin güvenilirliği ve dünya çapında tanınırlığı özellikle ithalat ve ihracat için çok önemlidir. BDQCERT olarak bu süreçte tüm üreticilere yetkili ve onaylı kuruluş olarak hizmet vermekteyiz.
Helal Gıda Sertifikasyonu:
TS OIC/SMIIC 1 standardına uygun olarak aşağıdaki ürün grupları için belgelendirme yapılmaktadır. Talebinize göre bu başvurular 1 yıl geçerlilik süresi olan Helal Ürün Belgelendirme Modeli veya geçerlilik süresi ürünün raf ömrü ile sınırlı olan Helal Toplu Ürün Uygunluk Belgelendirme Modeli’ne göre değerlendirilir.
et ve et ürünleri,
süt ve süt ürünleri,
yumurta ve yumurta ürünleri,
tahıllar ve tahıl ürünleri,
hayvansal ve bitkiler kökenli sıvı ve katı yağlar,
Meyve ve sebzeler ve bunların ürünleri,
şeker ve şekerleme ürünleri,
alkolsüz içecekler (alkolsüz içecekler),
bal ve yan ürünleri,
besin takviyeleri,
Gıda katkı maddesi,
enzimler,
mikroskobik organizmalar,
balık ve balık ürünleri,
kakao ve kakao ürünleri,
çay ve çay ürünleri,
kahve ve kahve ürünleri,
yağlı tohumlar,
baharatlar ve baharatlar,
özel beslenme amaçlı gıdalar,
nişasta ve nişasta ürünleri,
hazır yiyecekler,
saç ve güneş bakımı ürünleri.
Helal Hizmet Belgesi:
Aşağıda belirtilen hizmetler için TS OIC/SMIIC 1 ve TS 13571 standardına göre belgelendirme yapılmaktadır.
Gıda Fabrikası/Grup Yemek Mutfağı,
Restoran,
kafeterya,
pastane,
fast food servis yeri,
Market,
Kasap Kesim Yeri (Mezbaha)
Helal Kozmetik Sertifikası:
TSE K 202 belgelendirme kriterlerine uygun olarak aşağıdaki ürün grupları için belgelendirme yapılmaktadır. Talebinize göre bu başvurular 1 yıl geçerlilik süresi olan Helal Ürün Belgelendirme Modeli veya geçerlilik süresi ürünün raf ömrü ile sınırlı olan Helal Toplu Ürün Uygunluk Belgelendirme Modeli’ne göre değerlendirilir.
bebek ürünleri,
kişisel temizlik ve banyo ürünleri,
göz bakımı ve makyaj ürünleri,
makyaj ve makyaj temizleme ürünleri,
aroma ve ter önleyiciler,
tıraş ürünleri,
cilt bakım ürünleri,
epilasyon ürünleri,
tırnak ürünleri,
ağız bakım ürünleri,