G Belgesi
G Sertifikası Belgesi Nedir?
G Belgesi, yapı malzemeleri sektöründe Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen bir belgedir. Birden fazla içerik maddesi ile birleştirilen bir ürün, G sertifikası almalıdır. Aksi takdirde ürünün pazarda satılmasına izin verilmez.
G belgesinin alınabilmesi için ürünün ilk tip testi olan ITT’nin de ilgili standart kapsamında onaylı bir laboratuvarda gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
İlk tip testler aynı zamanda ‘ön testler’ olarak da adlandırılır. Ürünün ilk tip testi yapıldıktan sonra ilgili standart kapsamında tasarlanan dokümantasyon sistemi ile ürün kalite testleri kontrol altında yapılmalıdır.
Belgelendirme çalışması kapsamında ürünle ilgili performans detayları ve ürün etiketleri de hazırlanarak ürünle birlikte müşteriye sunulmalıdır.
G Sertifika Hizmetlerinin İş Akışı
Hizmet sözleşmemiz onaylandıktan sonra firma çalışanlarımız tesisinizi ziyaret eder ve TS EN 206-1 hazır beton standardı referans alınarak Fabrika Üretim Kontrol Sistemi (FÜKS) belgesi hazırlanır.
Fabrika Üretim Kontrol Sistemi (FUKS) çerçevesinde hazırlanacak belgeler; Buna kalite kılavuzları, teknik dosyalar, ürün etiketleri, prosedürler, talimatlar, planlar, listeler ve formlar dahildir.
Belgelerin hazırlanmasından sonra belgelendirme kuruluşundan denetim talep edilir. denetim; Dokümantasyon ve kalite kayıt denetimi ve ürün denetimi.
Dokümantasyon denetiminin başarıyla tamamlanmasının ardından denetçi nezaretinde belgelendirilecek somut bölümlerden numuneler alınır. Alınan numuneler özel bir laboratuvarda ezilir. Sonuçları uygun olan ürünler için G sertifikası hazırlanır.
G sertifikasının geçerlilik süresi 1 yıldır. İlgili yönetmeliğe göre sertifikasyon yapıldıktan sonra yılda üç kez hazır beton numuneleri alınmakta ve herhangi bir bildirimde bulunulmaksızın Müfettişlik tarafından teste gönderilmektedir. Süresi dolan sertifika her yıl yenilenir.
G Belgesi nasıl alınır?
G belgesi nasıl alınır dediğimizde öncelikle firmanızdaki G belgelendirme süreçlerinde ön sınav bilgi akışı sağlanmalıdır. Belgelendirilecek ürün ile ilgili yasal mevzuat ve standartlar titizlikle incelenir. Ürün üzerinde yapılacak testler ve deneyler belirtilmiştir.
Belgelendirme adımları belirlenerek, firmanın kullanacağı doküman ve prosedürler ile çalışma programları oluşturulur.
Firmanın üretim ve kalite departmanlarında çalışan personele ürün standartları konusunda eğitimler verilmektedir. Organizasyon şeması, görev, yetki ve sorumluluklar oluşturulur.
Ulusal standartlar ve ürünle ilgili direktiflere uygun olarak uygulanması gereken testlerin ve test formlarının kalite kayıtları belirlenir ve yapılan testler ve deneyler kayıt altına alınır. Talep edilmesi halinde ürün için harici laboratuvar testleri de istenebilir.
Ön Test Sonucu veya Ön Tip Testi (ITT) adı verilen bir testin sonuçlarına göre firmaya G Uygunluk Beyanı hazırlanmalıdır. Elde edilen test sonuçları, G uygunluk beyanı ve dokümantasyon altyapısı ve son olarak G sertifikası teknik dosyası oluşturulur.
Son olarak, olası uygunsuzluklar denetimlerle belirlenir. Şirkete bu uygunsuzlukları düzeltmesi için süre verilir. Uygunsuzlukların zamanında sona ermesi ile birlikte G Uygunluk Belgesi düzenlenir ve Firmaya teslim edilir.
Şirket, belgelendirme işlemlerinin tamamlanması ile oluşturulan doküman ve kalite kayıtlarını düzenli olarak kayıt altına almaya ve yasal saklama süresi boyunca muhafaza etmeye devam etmektedir.
G Sertifikasının Faydaları nelerdir? nasıl alınır?
Ürünün herhangi bir kısıtlama olmaksızın iç piyasaya sunulmasını sağlar,
Ürünlerin güvenlik ve sağlık açısından temel gereksinimlere uygun olmasını sağlar,
Ürünün kullanıcı için güvenli olmasını sağlar, zarar ve sorumluluk davalarını en aza indirir,
Ürün maliyetini düşürür,
Bu, operasyonel verimliliğin, pazar payının ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunur, izin ve yetki belgelerinin alınmasını kolaylaştırır.
g sertifika değeri
g sertifika değeri; Ülkemizde G belgelendirme işlemleri
– sertifika
– Ara kontroller (yılda en az 3 kez)
– Danışmanlık
Fiyatlar da öyle.
G Belgesi bedeli ve ücreti yıllık olarak ödenecek olup, bu ücret 3 kriter üzerinden değerlendirilmektedir. Ayrıca Firmanızın ürettiği beton segmentleri de bu fiyatlandırmalarda belirleyicidir.