Başarıya giden yolda doğru hedeflere doğru kararlar ulaştırır.

İletişim Hattı

0 850 446 01 93

Adres

Ataşehir Mh. 8001 Sk. No:43 D:301 Çiğli/İZMİR

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:30 - 18.00
C.tesi: 10.00 - 14:00

FSSC 22000

FSSC 22000 nedir?

FSSC 22000, FFSC (Food Safety Certification Foundation) tarafından oluşturulmuş, gıda zinciri boyunca gıda üreticilerinin gıda güvenliği sistemlerinin denetlenmesi ve belgelendirilmesinde kullanılan, uluslararası kabul görmüş, ISO tabanlı bir belgelendirme programıdır.

FSSC 22000, kuruluşundan bu yana kendisini dünyanın önde gelen sertifikasyon programlarından biri olarak kabul ettirmiştir. Uluslararası gıda endüstrisinin ihtiyaçlarına yanıt olarak geliştirilen FSSC 22000, FSMS’nin üçüncü taraf denetimi ve sertifikasyonu için ISO tabanlı, bağımsız bir gıda güvenliği yönetim programı sağlar.

FSSC 22000, sektöre özel teknik özellikler ve Ön Koşul Programları (PSP’ler) için ek program gereksinimleri ile tamamen uluslararası bağımsız standartlara (ISO 22000, ISO 22003) dayanmaktadır. FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, gıda güvenliği ve kalite sorumluluklarınızı etkin bir şekilde yönetmeniz için bir çerçeve sağlar. FSSC 22000, dünyada gıda güvenliği konusunda söz sahibi birçok ilgili kurum ve kuruluşun geniş katılımıyla oluşturulmuştur.

Aynı zamanda EA (Avrupa İşbirliği Akreditasyonu) tarafından onaylanmış bir programdır. organizasyonun bu programı; Bu, hükümet yetkililerinin gıda endüstrisi müşterilerinin ve tüketicilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek sağlam ve etkili bir gıda güvenliği yönetim sistemine sahip olduğunu göstermektedir.

FSSC 22000 Organizasyonu; Gıda güvenliği için yönetim sistemleri ve iyi üretim uygulamaları kurmalarına ve sürekli iyileştirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. FSSC 22000, dünyanın önde gelen Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikasyon programıdır.

 

Neden FSSC;

Mevcut ISO standartlarını, PGP, HACCP için sektöre özel teknik özellikleri, yasal gereklilikleri ve kodeks HACCP ilkelerini tamamen kapsar. Global Food Security Initiative (GFSI) tarafından tamamen akredite edilmiştir. Gıda güvenliği ve gıda kalitesi yönetiminin çevre yönetimi, sürdürülebilirlik ve sağlık ve güvenlik gibi diğer yönetim sistemleriyle entegrasyonunu sağlar. Kâr amacı gütmeyen bir vakıf tarafından kurulmuştur ve bağımsız bir paydaş kurulu tarafından yönetilmektedir. Tüm besin zincirinde şeffaflığın artmasına yardımcı olur. Küçük ve/veya gelişmekte olan kuruluşların dünya çapında kabul görmüş, güvenilir bir GGYS (Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi) uygulamasını sağlar.

 

Gıda güvenliğinin yönetimi ve izlenmesi

Gıda güvenliği, tüm dünyada hem tüketicileri hem de işletmeleri etkileyen, önemi her geçen gün artan bir konudur. Dünya çapında tedarik edilen gıdaların çoğu güvenli olsa da, sansasyonel gıda güvenliği olayları, tüketicilerin maruz kalabileceği gıda kaynaklı tehlikelere düzenli olarak dikkat çekiyor. Kontamine süt ürünlerinden sığır etine kadar, gıda sorunları ve geri çağırmalar yıllardır gündemde.

 

Gıda kaynaklı hastalıklar milyonlarca insanı etkilemekte ve her yıl sağlık ve endüstride milyarlarca zarara neden olmaktadır. Gıda arzının küreselleşmesi ve gıda perakendeciliğine entegrasyon, uluslararası kabul görmüş bir gıda güvenliği yönetim standardına duyulan ihtiyacı yaratmıştır. GFSI tarafından akredite edilmiş sertifika programları, hem kamu hem de özel sektörde küresel gıda tedarik zincirinin kilit ve etkili bir düzenleyici mekanizması olarak ortaya çıkmaktadır. Üçüncü taraf belgelendirme, şirketlerin süreçlerinin bağımsız bir kuruluş tarafından gözden geçirilmesi ve şirketlerin yönetim sistemlerinin gıda güvenliği ve/veya kaliteye özel standartlara uygunluk açısından bağımsız olarak belirlenmesi anlamına gelir. Uluslararası kabul görmüş bir yönetim programı aracılığıyla belgelendirme, tedarik zincirindeki bilgi uyumsuzluklarını en aza indirir ve böylece tek tip ve küresel olarak anlaşılan bir gıda işleme ve üretim standardının oluşturulmasına olanak tanır.

 

FSSC 22000 Kapsam

 

FSSC 22000 Kapsam; Devlet yetkililerinin, gıda endüstrisi müşterilerinin ve tüketicilerin taleplerini karşılamak için bir yönetim sisteminin kurulduğunun teyidi için gereksinimleri tanımlar.

Gıda tedarik zincirinde yer alan kuruluşlar, büyüklükleri veya karmaşıklıkları ne olursa olsun, FSSC 22000 sertifikasından yararlanabilir. Faydalanabilecek kuruluşlara örnekler:

Bozulabilir hayvansal ürünler (et, tavuk, yumurta, süt ve balık ürünleri gibi).

Bozulabilir sebze ürünleri (örn. konserve taze meyveler ve taze meyve suları, konserve meyveler, konserve taze sebzeler, konserve sebzeler).

Ortam sıcaklığında uzun raf ömrü olan ürünler (örn. konserveler, bisküviler, atıştırmalıklar, yağlar, içme suyu, meşrubat, makarna, un, şeker, tuz).

Gıda bileşenleri (vitaminler, mineraller, organik kültürler, aromalar, enzimler ve işleme yardımcıları gibi).

Gıda ambalaj malzemesi (gıda ile doğrudan veya dolaylı temas).

Çiftlik hayvanları için yem ve yiyecekler (örn. hayvan yemi, balık yemi).

Birincil hayvansal ürünler (örneğin süt, balık, yumurta, bal).