FAYDALI MODEL
Faydalı Model Nedir?
Kullanım modeli, “yenilik” ve “sanayide uygulanabilirlik” kriterlerini karşılayan teknik çözümlere verilir. Faydalı modelde “buluş basamağı” gerekli değildir. Başka bir deyişle, patent terimlerinden biri olan “mucit basamağı” faydalı modellerin icat edilmesi için gerekli bir kriter değildir. Faydalı model, maliyet olarak daha düşüktür ve daha kısa sürede tescil edilir Patente göre. Faydalı model,başlı başına yeni ve sektöre uygulanabilir buluş sahiplerine koruma hakkı sağlayan bir Fikri sınai mülkiyet hakkıdır. Hizmet modeli belgesi başvuru tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir. Hizmet modeli için bir veya birden fazla kişi veya şirket adına başvuru yapılabilir.
Buluş Nedir?
Buluş,Yenilik; Teknoloji alanında belirli bir problemin yeni bir yöntemle çözülmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu yenilikler; Tamamen yeni bir makine, ürün, kimyasal bileşik veya yöntem olabileceği gibi, bilinen bir makine, ürün veya yöntem üzerinde bir yükseltme/geliştirme de olabilir. Buluş,Yenilik; Teknoloji alanında belirli bir problemin çözümü ile ilgili teknik özelliklere sahip fikirlerin bir ürünüdür. Benzer teknik problemin her farklı çözümü farklı bir icat sayılır. Buluş teknik bir karaktere sahip olmalıdır. Buluş, bazen yepyeni bir ürün, cihaz, yöntem veya sürece yapılan bir geliştirme iyileştirmesidir.
Bir buluş için, TÜRKPATENT tarafından verilen patent ve kullanım şekli, buluş sahibine, buluş sahibinin izni olmaksızın belirli bir süre için buluşu başkalarının üretmesini, kullanmasını veya satmasını engelleme hakkını verir. Patentli bir buluş; Alınabilen, satılabilen veya kiralanabilen diğer mallar gibi mucidin malı olur. Patentler ve kullanım şekilleri, elde edildikleri yerler için haklar yaratır. Türkiye’de alınan bir patent ve hizmet modeli, sahibine yalnızca Türkiye sınırları içinde hak kazandırır. Başkalarının patentli ürünleri Türkiye’ye ithal etmesi durumunda hak sahibinin ithalatı durdurma hakkı vardır. Başka bir deyişle; Buluşun üçüncü kişiler tarafından izinsiz olarak üretilmesini, satılmasını, kullanılmasını veya ithal edilmesini önlemek amacıyla sınırlı bir süre ve yerde patent sahibine/hizmet modeline tanınan tekel haklarıdır. Bu tekel hakkının korunması gereken her ülke için ayrı bir patent başvurusu yapılmalıdır.
Yurtdışı tescil başvuruları, Türkiye dahil 152 ülkenin taraf olduğu uluslararası bir başvuru sistemi olan Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) veya bölgesel bir başvuru sistemi olan Avrupa Patent Sözleşmesi (EPC) aracılığıyla yapılabilir. Türkiye dahil 38 ülke taraftır. Yabancı patentlerin tescili ile ilgili detaylar yazının ilerleyen bölümlerinde anlatılmaktadır.
Başvuru ve tescil süreci nasıl işler?
Öncelikle buluşun teknik özelliklerini anlatan şartname seti yasal mevzuata uygun olarak hazırlanmalıdır. Spesifikasyon seti aşağıdaki unsurlardan oluşur:
Kullanım modelinin açıklaması:
Spesifikasyon, buluşun detaylı olarak açıklandığı kısımdır. Açıklama, buluşun konusunun ilgili olduğu teknik alanda uzman bir kişi tarafından buluşun uygulamasını sağlayacak hiçbir şeyi gizlemeden açık ve ayrıntılı olmalıdır.
Faydalı model iddiaları:
Buluşun teknik özelliklerinin ifade edildiği, korunduğu iddia edilen ve yeni olduğu iddia edilen kısımdır. Başka bir deyişle, savunmanın amacı iddialar tarafından belirlenir. Korunacak teknik özellikler gereksinimlerde belirtilmelidir. Komut istemine yazılmayan özellikler kaydedilemez.
Hizmet modelinin özeti:
Buluşla ilgili genel teknik bilgiler verilmiştir, koruma kapsamını tanımlamak ve tekniğin en son durumunu belirlemek için kullanılamaz.
Faydalı model fotoğrafları:
Bunlar, tarifnamede açıklanan buluşun göründüğü teknik çizim sayfalarıdır. Paten ve kullanışlı modellerin uygulamalarında fotoğraf sayfalarının olmasına gerek yoktur. Ancak buluşun anlaşılmasını kolaylaştırmak için uygulamada fotoğraf sayfalarına yer verilmesi önerilir.
TÜRKPATENT’te yapılan patent ve kullanım modeli başvurularının yasal mevzuatta belirtilen niteliklere sahip olduğuna karar verilmesi halinde başvuru sahibine veya patent vekiline başvurunun işleme alındığına ve patent veya kullanım şekli tescil işlemlerinin yapıldığına dair yazı gönderilir. tamamlandı (resmi uygunluk). Başvuru belgelerinde eksiklik/uyumsuzluk bulunması halinde başvuru belgelerindeki eksikliklerin/hataların giderilmesi için 2 aylık süre verilir. Bu süreçte eksikliklerin giderilmemesi durumunda başvuru iptal edilecektir. Bu nedenle patent başvuruları ve faydalı modellerin yasal süreçlerinin takip edilmesi önem arz etmektedir.
Bir patent başvurusunun belgelerinde (formun incelenmesi) herhangi bir eksiklik bulunmaz ise veya belirlenen süre içinde eksiklikler giderilirse, başvuru sahibine araştırma ücretini 12 ay içinde ödeyerek talepte bulunması gerektiği bildirilir. başvuru tarihinden itibaren. Faydalı model başvurularında araştırma talebinin başvuru ile birlikte veya uygunluk yazısının tebliğ tarihinden itibaren 2 ay içinde yapılması gerekmektedir.
Tüm bu aşamalar teknik bilgi ve yüksek derecede dikkat gerektirdiğinden profesyonel danışmanlık hizmeti alınması sürecin sağlıklı şekilde ilerlemesi açısından oldukça önemlidir. BDQ Danışmanlık, bu süreçte sizin adınıza gereken işlemleri hallederek, sizinle koordinasyon içinde patent sürecinin tamamlanmasını sağlamaktadır.
Siz de ürün tescili nasıl yapılır konusu hakkında detaylı bilgi ve profesyonel danışmanlık hizmeti almak için BDQ Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.