Başarıya giden yolda doğru hedeflere doğru kararlar ulaştırır.

İletişim Hattı

0 850 446 01 93

Adres

Köyiçi Mh. Anadolu Cd. No:866 K:2 D:10 Çiğli/İZMİR

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:30 - 18.00
C.tesi: 10.00 - 14:00

CE BELGESİ

CE BELGESİ

Avrupa Ülkeleri içerisinde Avrupa Ekonomik Alanında dolaşıma çıkacak birçok üründe C ve E harflerinin birleşimi olan CE işaretini görürüz. Bu CE işareti Avrupa topluluğu içerisinde dolaşımda bulunan ve satılan ürünlerin minimum güvenlik, çevre ve sağlık koruma gerekliliklerine göre kontrol edilip değerlendirildiğini gösterir. CE işareti üreticilerin CE yönetmeliklerinde belirtilen kurallara uymasını zorunlu kılar. Bu sayede adil rekabet koşulları ile birlikte güvenli ürünlerin üretilmesini sağlar.  CE işareti görebileceğiniz birkaç ürün aşağıda belirtilmiştir.

  • Elektrik süpürgesi
  • Halı yıkama makinası
  • Televizyon
  • Bilgisayar
  • Fırın

CE NE İŞE YARAR?

Avrupa topluluğunda CE işareti konulması zorunlu olan ürünler ve ürün grupları için yönetmeliklerde belirtilen ve tarif edilen şekilde CE belgesi alınması ile ürün üzerine CE işareti iliştirilir. Bu sayede ürünün Avrupa Topluluğu için gereken yasal (yönetmelik, mevzuat ve standartlara) kurallara uyduğunu gösterir. CE işareti olan ürünlerin Avrupa Topluluğunda ekonomik alanda satılabileceğini beyan eder. CE belgesi tüketicilere ve satıcılara iki ana faydası vardır.

  • Satıcılar için CE işareti Avrupa Topluluğu içerisinde hiçbir engele takılmadan satılabileceğini ifade eder.
  • Tüketiciler içinse satın alarak sahip oldukları ürünlerin gerekli temel sağlık, çevre ve asgari güvenlik şartlarını karşıladığını bilir.

Avrupa Topluluğu içerisinde dolaşıma çıkacak ürünlerin uygunluğunu değerlendirip belgelendirmek ve gerekli beyanlarda bulunmak üreticiler için zorunludur.

 

CE BELGESİ NASIL ALINIR ?

CE işareti kapsamında değerlendirilen ürünler için tabi oldukları yönetmelik ve regülasyonlar kapsamında tarif edilen uygunluk değerlendirme prosedürleri takip edilir. Avrupa Topluluğu içerisinde ürün dolaşıma çıkmadan önce yönetmelik gereği tüm süreçler tamamlanmış olmalıdır.

Üreticiler için ürettikleri ürünlerin yada cihazların kapsamları içerisinde yapılması gerekenler ile ilgili BDQ Danışmanlık ve BDQCERT uzman ekibine danışabilirsiniz.

 

CE İŞARETİ

CE işareti ülkemizde CE İşareti Yönetmeliği olarak 27.05.2021 tarih 31493 sayı ile Resmi Gazete de yayınlanmıştır.

Aşağıdaki şekilde belirtildiği gibi CE işareti şekle ve orana dikkat edilerek ürün yada cihaz üzerine yerleştirilmelidir.

CE işareti ürünün üzerinde, etiketinde mutlaka görünür, okunaklı ve silinemez olmalıdır.

Eğer ürünün doğası gereği (çimento, kalıp demiri vs gibi) bu şartlar uygulanamaz ise mutlaka paketinde yada gerekli dokümanlarda belirtilmelidir.

İşaretin küçültülmesi yada büyütülmesi gereken durumlarda aşağıdaki oran korunmalı ve en az 5 mm ebadında olmalıdır.

CE BELGESİ TEMEL GEREKLERİ

Avrupa Birliği yönetmeliklerinde özellikle belirtilen hususlar CE işareti konulacak ürünlerin güvenlik ve sağlık gerekliliklerini ortaya koyan temel durumlar ile sınırlandırılmıştır.  Yönetmeliklerde ve standartlarda belirtilen temel gerekler ürünlerin yada cihazların doğasından kaynakları ifade eder. Bu nedenle üreticiler ürettikleri ürünlerin standartları yoksa risk analizi yaparak teknik dosyalarına eklemeleri gereklidir.

Temel gerekler tehlikelerin neler olabileceğini tarif ederken tehlikelerin nasıl bertaraf edileceğine dair çözümler sunmaz. Üretilecek temel gereklerde belirtilen tehlikelere kesin çözümlere ürün için hazırlanış harmonize standartlar yada şartnamaler ile ulaşabilirler.

 

CE BELGESİ TEKNİK DOSYA ( TEKNİK DÖKÜMANTASYON ) NELERİ İÇERMELİDİR?

Avrupa Topluluğu içerisinde dolaşıma çıkacak ürünler temel gereklerin belirtildiği yönetmeliklere göre teknik dosya hazırlama zorunluluğu vardır. Hazırlanan bu teknik dosya 10 yıl saklanmalıdır. Teknik dosya tabi olduğu yönetmelik çerçevesinde kalite sisteminin bir parçası olarak da hazırlanabilir.

Teknik dosyada bulunması gerekli dokümanlar Avrupa Topluluğunda dolaşıma çıkacak ürünlerin tabi olduğu yönetmeliklerde ayrıntılı bir şekilde belirtilmektedir. Ürünler kullanım alanları, kullanım amaçlarına göre birçok AB yönetmelikleri ile değerlendirilmektedir. Bu kapsamda ürünün yada cihazın tabi olduğu yönetmeliğe göre hareket etmek en temel prensiptir.

Teknik dosya hazırlanması hakkında BDQ Danışmanlık ve BDQCERT uzman ekibine ulaşım sağlayarak yönetmeliklerde belirtilen teknik dosya gerekliliklerini öğrenebilirsiniz.