BRC IOP (AMBALAJ)
BRC IOP Standardı nedir?
BRC IOP Standardı (Paketleme Enstitüsü), gıda üreticilerinin ve perakendecilerin yasal sorumluluklarını yerine getirmelerine yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiştir. Tüketicilerin, standart perakendecilere gıda ürünleri için ambalaj tedarik eden kurumları araştırması için bir temel sağlar.
BRC IOP standardı kapsamında güvenli gıda tüketimi için ambalajların uygun sistemlerden ve analizlerden geçerek özel etiketli ürünlere dönüştürülmesi gerekmektedir. Bilindiği gibi paketlemeden istenen gıdanın bulaşmasını önlemek ve gıdanın tüm raf ömrü boyunca etkinliğini ve güvenliğini korumaktır. Ancak aynı ambalaj malzemesinin doğru seçilmemesi, gıdaya farklı kimyasallar bulaştırma riskini de beraberinde getirebilmektedir. Gıdalar gıda dışı bir maddeyle temas ettiğinde her zaman kimyasal bulaşma veya kontaminasyon olasılığı vardır.
Ayrıca, gıdalar ambalajlarında uzun süre, hatta yıllarca dayanabilir. Bu nedenle ambalaj malzemesi, gıda kaynaklı bu kimyasal bulaşma veya bulaşma için en fazla potansiyele sahip olandır. İyi bir ambalaj, güvenilir ve görevini tam olarak yerine getiriyor olmalı ve temas ettiği gıda numunelerine migrasyon denilen bileşenleri geçirmeyen bir yapıda olmalıdır. Göç, gıda üreticileri için dikkate alınması gereken önemli bir kimyasal tehlike kaynağıdır. Bu nedenle ambalaj malzemeleri gıda güvenliği kapsamında hammadde, girdi ve yardımcı malzemeler olarak ele alınmalı, tehlikeler ve beklenen faydalar açısından incelenmelidir.
BRC/IOP ambalaj standardı İngiltere tarafından yayınlanan bir standart olduğu için özellikle İngiltere’ye ihracat yapacak gıda üreticilerinden ambalaj malzemesi tedarikçileri için uygundur. Ama bu sadece İngiltere’ye ihracat yapacak kurumlar için geçerli değil. Aynı süreçte ülkemizde faaliyet gösteren İngiltere menşeili perakende veya toplu pazarlama kuruluşları için de geçerlidir. İngiltere merkezli gıda üreticilerinin ambalaj malzemesi tedarikçileri de kapsanmaktadır. Aynı süreçte İngiltere merkezli zincir marketlere ürün satan firmaların ambalaj malzemesi tedarikçileri de BRC/IoP ambalaj standardına uygun üretim yapmaktan sorumludur.
BRC IOP Ambalaj Standardı Kapsam ve Malzeme
BRC IOP ambalaj standardının kapsamı ve içeriği açısından, BRC ve IOP (Packaging Institute), perakendecilere ve gıda üreticilerine yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerinde yardımcı olmak için standardı geliştirmiştir.
Bu standart, perakendecilere gıda ürünleri için ambalaj tedarik eden şirketleri denetlemek için ortak bir temel sağlayarak tüketicinin korunmasını sağlar.
Güvenli gıda tüketimi için özel markalı ürünlerde kullanılan ambalajların uygun sistemlerden ve kontrollerden geçmesi esastır.
bu standart; Gıda ürünlerinde kullanılan ambalajları üreten firmaları denetleyerek tüketiciyi korur.
temel kısım
“Menzil”
” organizasyon
» Tehdit ve Risk Yönetim Sistemi
» Teknik Yönetim Sistemi
» Fabrika Standardı
» kontaminasyon kontrolü
” Personel
» Risk Kategorisinin Belirlenmesi
» Değerlendirme Protokolü
Standardın içeriği hakkında daha fazla bilgi için lütfen BDQCERT belgelendirme kuruluşumuz ile iletişime geçiniz.
BRC IOP Sertifikasyonunun Faydaları
BRC IOP sertifikasyonunun faydaları aşağıdaki gibidir.
Ambalaj üreticileri ve tedarikçileri, ihtiyaçlarını karşılamak ve üretimlerini iyileştirmek için yıllar içinde denetimlerden geçmiştir. Ayrıca, müşterilerinden ikinci taraf incelemeleri alırlar.
Bu standardın 2001 yılında ilk yayınlandığındaki en önemli amacı, EN45011 standardına uygun olarak akredite üçüncü taraf tarafsız belgelendirme firmaları tarafından dış incelemeye izin verecek tek bir ortak standart ve protokol oluşturmaktı. Bu, çoklu denetim ihtiyacını azaltmanın yanı sıra, bu faaliyetlerle ilişkili maliyeti ve zamanı azaltmaya yardımcı oldu.
Gıda perakendecilerinin ve diğer tarafların düzenli raporlamasını sağlayacak ve üzerinde anlaşmaya varılmış bir düzenli doğrulama programı oluşturacaktır.
Buna kapsamlı bir hijyen, ürün güvenliği ve kalite çerçevesi dahildir.
Paketleme, üreticilerin ve tedarikçilerin, perakendecilerin ve paketleyicilerin yasal gereksinimlerine uyumu sağlar.
Düzenli ara denetimler, sanitasyon, kalite ve gıda güvenliği sistemlerinde sürekli iyileştirme sağlar.