BRC FOOD (GIDA) STANDARDI
BRC FOOD (Gıda) Nedir?
BRC Gıda Nedir? BRC Food, 1996 yılında endüstrinin ihtiyaçlarına cevap olarak gıda güvenliği standartlarını tedarik zinciri genelinde düzenlemek isteyen İngiliz Perakende Konsorsiyumu tarafından kuruldu ve gıda endüstrisi uzmanları ile hazırlanan standardın ilk versiyonu yayınlandı. Bugün BRC, hem gıda hem de gıda dışı ürün kategorilerinde dünya çapında tanınan üçüncü taraf sertifikasyonunun yürütülmesini sağlayan kuruluştur. Genellikle BRC Global Standard olarak anılan BRC, 2020 yılında adını resmi olarak BRCGS olarak değiştirdi.
BRC Gıda Bileşenleri Nedir?
BRCGS Global Gıda Güvenliği Standartları kalite, güvenlik ve operasyonel standartları garanti eder ve üreticilerin yasal gerekliliklere uygunluğunu gösterir. Bu standartlar şu anda gıda endüstrisindeki önde gelen perakendeciler, üreticiler ve şirketler tarafından istenmektedir. BRC Gıda Standartları Çerçevesi, gıda ve gıda katkı maddesi imalatı, işleme ve paketleme endüstrilerinde gıda güvenliği, bütünlüğü, geçerliliği ve kalitesinin nasıl yönetilmesi gerektiğini belirler ve konuyla ilgili küresel tanınırlık sağlar.
BRC Gıda Standardının Avantajları
BRCGS Gıda Güvenliği Sistemine HACCP veya Riske Dayalı Yaklaşım Uygulanması
Ürün kontaminasyonu risklerinin en aza indirildiği bir ürün yönetim ortamı sağlamak
Yasal ve gıda güvenliği standartları ve iyi üretim uygulamaları ile uyumlu detaylı spesifikasyonların gıda ürününün üretimine hazır olmasını sağlamak
Tedarikçilerinin belirtilen ürünü üretme, yasal gerekliliklere uyma ve proses kontrol sistemlerini uygulama becerisine sahip olduklarından emindirler.
Ürün incelemesi, testi ve analizi için bir risk değerlendirme programı oluşturun ve uygulayın
Müşteri şikayetlerini araştırmak ve gerekli aksiyonları almak
Uygulanabilir Sanayi
Standart, aşağıdaki şirket ve müşteri markalı ürünlerin üretilmesi, işlenmesi veya paketlenmesi için gereksinimleri belirtir:
et, balık, süt ürünleri,
sıvı yağ
İşlenmiş/Hazırlanmış/Kurutulmuş Gıdalar
meyveler, sebzeler, fındık
İçmek
Unlu Mamüller
tatlılar, atıştırmalıklar
işlenmiş gıdalar
Gıda Üreticisi Girdileri veya Katkı Maddeleri
Meyve ve sebze gibi başlıca ürünler
evcil hayvanlar için evcil hayvan maması
Belgelendirme, denetimin gerçekleştirildiği sahada üretilen veya bitirilen ürünlere uygulanacaktır ve üretim sahası yönetiminin doğrudan kontrolü altındaki depo tesislerini de içermektedir.
BRC FOOD Standart Başlıkları
Bölüm I – Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
Standardın gelişimi ve faydaları hakkında giriş ve arka plan bilgileri sağlar.
Bölüm II – Gereksinimler
BRC gıda sertifikası almaya hak kazanabilmek için şirketlerin uyması gereken standart gereklilikleri detaylandırıyor.
Üst yönetim taahhüdü
Gıda Güvenliği Programı-HACCP
Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemi
Tesis standardı
Ürün kontrolü
Süreç kontrolü
Personel
Ortam koşullarında yüksek riskli, yüksek konsantrasyonlu ve yüksek odaklı üretim riski alanları
Ticari ürünler için gereklilikler
Bölüm III – Denetim Protokolü
Denetim süreci ve belgelendirme yeterlilik kuralları hakkında bilgiler içerir. Standardın kapsadığı çeşitli sertifikasyon programlarının açıklaması, logo bilgileri ve BRC Standartları Kılavuzundaki bilgiler
Bölüm IV – Yönetim ve Kontrol
Kayıtlı belgelendirme şirketlerinin standart ve programı uygulayacakları yönetime ilişkin yönetim ve denetim sistemini tanımlar.
Ek:
Ekler, denetçi nitelikleri, ürün kategorileri, uygunsuzlukların düzeltilmesi ve terminoloji gibi temel bilgileri sağlar.
Standart ve uygun olmayan yapı
BRCGS küresel standardı; İki inceleme seçeneği ile tesisler sağlar:
Bilgilendirilmiş denetim, tesis ve belgelendirme firmasının denetim tarihi hakkında önceden vermiş olduğu karar
Habersiz muayene, muayeneden önce muayene tarihini tesise bildirmemek
BRCGS gıda güvenliği sisteminde belge almaya hak kazanan firmalar, beyan edilen denetim program numarası ve uygunsuzluk tipine göre AA, A, B, C, D sertifika derecelerinden biri ile belgelendirilir. Açıklanmayan denetim seçeneği, şirketlere kalite yönetim sistemlerinin ne kadar verimli olduğunu gösterme fırsatı sunar ve başarılı şirketler denetimdeki uygunsuzlukların sayısı ve türüne göre AA+, A+, B+, C+, D+ olarak derecelendirilir. Dır-dir.
Bu, BRCGS Global Gıda Güvenliği Standartlarının gerekliliklerine uygun olarak denetçi tarafından belirlenen uygunsuzluk seviyelerinin ciddiyeti ve riskine ilişkin objektif bir karardır ve denetim sırasında toplanan kanıtlara ve yapılan gözlemlere ve belgelendirme ile doğrulanana dayanır. . Firma Yönetimi.
Üç tür uygunsuzluk vardır:
ciddi gıda güvenliği veya uyum eksikliği
Major, Standardın ‘Gereksinim Amacı Beyanı’ bölümünde veya herhangi bir maddesinde veya tedarik edilen ürünün mevcut nesnel kanıt temeline uygunluğu konusunda ciddi şüphe oluşturacak bir durumun belirlenmesinde
Minör, bir öğenin bütünüyle bulunmadığı, ancak nesnel kanıtlara dayalı olarak ürünün uygunluğu konusunda şüphe olmadığı zamandır. Denetimin amacı, Gıda Güvenliği Global Standardı ile uyumlu çalışma standardının ve uygunluk seviyesinin gerçek bir yansımasını sağlamaktır.