İyi Tarım Uygulamaları Şartları
İyi Tarım Uygulamaları Şartları
İyi Tarım Uygulamaları belirli bir bilgi düzeyi ve takip gerektirdiği için direkt olarak başlanabilecek uygulamalar değildir. Bu açıdan çeşitli şartlara ve kriterlere bağlıdır. Bu şartları maddeler halinde sıralayacak olursak…
- İç Denetim
Üretici iyi tarım kapsamında uygulamalar gerçekleştiriyorsa denetimden önce kendi kendini denetlemelidir. Bu sayede yapılacak olan denetimlere daha hazırlıklı olarak girilebilir.
- Üretim Bileşenleri
Üreticinin arazide üretimde kullandığı tohum, fidan gibi bileşenler mevzuat gereğince belirli kalite sertifikalarına sahip olmalıdır. Üretici ayrıca bunları belgeler halinde sunabilmelidir.
- Arazi Geçmişi ve Yönetimi
Üretimin gerçekleştirildiği arazi çok iyi tanımlanmalıdır. Arazi ile ilgili belgeler gerektiğinde belgelendirilmelidir.
- Toprak Yönetimi
Üretimin yapılacağı toprak en iyi şekilde işlenmelidir. İyi tarım sadece insanı değil; toprağı da korur. Toprağın yapısını korumak için gerekli önlemler alınmalıdır.
- Sulama İşlemleri
Su kaynakları tükenme riski ile karşı karşıya iken üretimde su kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması olmazsa olmazdır. Üretim için kullanılan su mevzuatta belirtilen çeşitli analizlerden geçirilmelidir.
- Gübreleme İşlemleri
Doğru ve zamanında gübre kullanımı için toprak doğru şekilde analiz edilmelidir. Toprağın yapısına uygun gübre doğru miktarda kullanılmalı ve bu kullanım detayları belgelendirilerek kaydedilmelidir.
- İşçi Sağlığı ve Güvenliği
Üretim yapılan yerde çalışan işçilere sağlıklı ve güvenli koşullar sunulmalıdır. Ayrıca bu koşullar yazılı hala getirilerek her daim göz önünde bulunması sağlanmalıdır.
- Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi
Üretim yapılan yerdeki atık olarak nitelendirilen ürünler sınıflandırılmalı ve ayrı şekilde muhafaza edilmelidir. Özellikle kimyasal atıklar konusunda çalışanlar bilgilendirilmelidir. Kağıt, plastik, cam gibi materyaller geri dönüşüm bilinciyle doğaya yeniden kazandırılmalıdır.
- Hasat ve Ürün İşleme
Hasat sırasında hijyen koşullarına özen gösterilmelidir. Bununla birlikte hasat sonrası ürün işleme ve paketleme gibi aşamalarda da tüm hijyen kuralları eksiksiz uygulanmalıdır. Nem, ışık ve ortamın uygunluğu standartlara uygun olmalıdır.
- Analiz İşlemleri
Üretim yapılan işletme toprak, su ve ürün analizlerini en az yılda bir defa yaptırmalıdır. Su mineral açısından, ürünler ise ilaç kalıntıları açısından analiz edilmelidir.
- Şikayet ve Denetim Süreçleri
Üretici, ürünlerle ilgili şikayetleri değerlendirip süreci iyileştirebilecek bilgiye sahip olmalıdır. Ayrıca her an denetimlere hazır olunmalıdır.
Tüm bu şartlar, iyi tarım sürecinde üreticinin dikkat etmesi gereken İyi Tarım Uygulamaları şartlarını oluşturmaktadır.