VERİTABANI TESCİL
Bilgisayar programı ve veritabanı kaydı
Bilgisayar programı (yazılım), herhangi bir programlama dilinin kurallarına göre yazılmış bir dizi kodun makine diline çevrilmiş son halidir. Tüm bilgisayarlar işlevlerini yazılımlarla yerine getirir. Örneğin Windows işletim sistemi, ETA muhasebe programı, AutoCAD çizim programı. Her yazılımın kendi kuralları, kodları, parametreleri vardır. Yazılım hayatımızı kolaylaştırır.
Günümüzde bilgi üretimi her alanda ivme kazanmıştır. Veritabanı yazılımları ile bilgisayarda depolanan bilgilere sistematik ve hızlı erişim, güncelleme, aktarma ve uzaktan erişim sağlanabilmektedir.
Veritabanı sistemleri, bankacılıktan hizmetlere, telekomünikasyondan orduya, üniversitelere, belediyelerden holdinglere kadar birçok alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin operatörleridir.
Bilgisayar yazılımları ve veri tabanları, bilgi sistemlerinin beynidir ve etkin kullanıldığında hayatımızı ve iş dünyasını kolaylaştırır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınacak tescil belgesi, büyük emek ve yatırımlarla geliştirilen yazılımların korunmasında büyük önem taşıyor.
KAYIT – KAYIT BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER
1) Noter Onaylı Vekaletname: İmzaya yetkili kişi/kişiler tarafından noter tasdikli olacaktır.
2) Taahhüt: Eser sahibi tarafından imzalanacaktır. Noter onayı gerekli değildir.
3) Çalışmanın Kopyası:
bilgisayar programları için;
Aşağıdaki bilgiler, “Unicode” karakterleri (DVD, CD-ROM gibi) içeren “metin” formatında iki (2) kopya halinde sağlanır.
- a) Aleni olsun veya olmasın, bilgisayar programının tanımlayıcı özelliklerini etkileyen ticari sır içermeyen bilgisayar programlarında (kaynak kodunun ilk yirmi beş ve son yirmi beş sayfası; elliden az ise tümü sayfalar), herhangi bir donanıma ihtiyaç duymadan görüntülenebilecek şekilde, varsa özel. işareti ile çoğaltılmış bir kopya,
- b) Ticari sır içeren bir bilgisayar programı olması durumunda, ticari sırların yer aldığı kaynak kodun ilk ve son yirmi beş sayfası veya bloke edilmemiş ilk ve son on sayfası veya amaç kodunun ilk ve son yirmi beş sayfası ve herhangi bir on veya daha fazla kaynak kod sayfası Ardışık sayfalardan veya elli sayfadan daha az uzunluktaki programlar için, ticari sırların engellendiği tüm kaynak kodları,
- c) Yeniden düzenlenmiş bilgisayar programlarında, düzeltmeler ilk ve son yirmi beş sayfada ise, (2) numaralı fıkrada düzenlenen alternatiflerden biri, aksi takdirde; Kaynak kodun yirmi sayfası iyileştirmelerle engellendi veya iyileştirmelerle elli sayfa bazı bölümleri engellendi.
veritabanına;
Aşağıdaki bilgiler, dijital ortama (örn. DVD, CD-ROM) “XML” formatında kaydedilmiş iki (2) kopya olarak sunulmaktadır.
- a) Tek dosya veri tabanı olması durumunda (tek bir konuya ilişkin veri kayıtları), ilk ve son yirmi beş sayfa, bu verilemiyorsa ilk ve son yirmi beş veri kaydı,
- b) Çok dosyalı veri tabanı (ayrı ve ayrı veri kayıt grupları) olması durumunda, her dosyadan elli veri kaydı veya hangisi daha az ise tüm dosyalardan elli sayfa veya verilemiyorsa tüm veri kayıtları,
- c) Veritabanının yeniden düzenlenmesi durumunda (tek veya çoklu dosya) düzenlemeleri gösteren elli sayfa veya kayıtlar veya elli sayfadan az ise tüm düzenlenmiş bölümler, şifreli veritabanı için tüm bölümler ve şifre detayları.
transfer işlemi
Daha önce bilgisayar programları ve veri tabanları için kayıt başvurusu yapılmış ve bunlara ilişkin koruma talep edilmişse, diğer kişi veya kurumların bu mali haklardan yararlanmaları mümkündür. Bunun için kullanım ve aktarım işlemi gerçekleştirilir.
Dolayısıyla bu yazılımları ve veritabanlarını kullanma hakkı, transfer tescil başvurusundan ve anlaşmalı diğer kişi ve kurumlardan doğar.
Söz konusu mali hakların kullanılmasına ve devrine ilişkin yetkinin tescili için başvurunun aşağıdaki belgelerle birlikte sunulması gerekir;
1) Transfer ile ilgili olarak sitemizde yer alan online başvuru formunun doldurulması,
2) taahhüt; Çıktı alınması, gerekli boşluğun doldurulması, kaşe ve imza atılması gerekmektedir.
3) Taraflar veya bunlardan herhangi biri gerçek kişi ise nüfus cüzdanı fotokopisi, tüzel kişi ise ticaret sicil kaydı fotokopisi,
4) İmza sirkülerinin aslı,
5) DVD, VCD, Audio CD, CD ROM gibi dijital bir ortamda kaydedilen programın özeti (Kayıt ve tescilli bir eser veya eser olması halinde bu eser veya eserin bir örneğinin verilmesi zorunlu değildir.)
6) vekaletname; Basılmalı ve noter tasdikli olmalıdır.