TASARIM TESCİL
Tasarım Nedir?
Tasarım, bir ürünün tamamının veya bir kısmının veya üzerinde bulunan süslemenin çizgi, şekil, form, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerin bir sonucu olarak bulunmasıdır. Tasarım tescili, ürünlerin dış görünüşlerinin kayıt altına alındığı bir sistemdir. Firmanızın logo çalışmaları, ürün/ürün görseli, bir ürünün kalıp çalışması, mobilya tasarımı, tekstil ürünü, ayakkabı tasarımı, model tasarımı, ambalaj tasarımı, gıda ürünü veya kutu tasarımı, iç tasarım vb. tasarımlar yeni değilse tescil ettirilebilir. Görünen her nesnenin tasarım tescilinin yeni olması şartıyla alınabileceği söylenebilir.
Günümüzde aynı sektörde faaliyet gösteren firmalar için müşteri tercihlerinin ürünlerine odaklanmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri tasarımdır. Özellikle kalite ve teknoloji açısından müşterilere benzer faydalar sağlayan ürünlerin tasarımı çoğu zaman en belirleyici faktördür. Firmalar tasarım yoluyla ürün gamını farklılaştırarak bir adım daha ileri gitmeyi hedeflemektedir.
Bu amacı gerçekleştirmek ve kazancı sürdürülebilir kılmak için fikirlerin ürünü olan bu tasarımların yasal bir zeminde korunması gerekmektedir. Hukuki koruma yoluyla elde edilen tasarım hakkı, tasarımın sahibinin rızası olmaksızın tasarımın başkaları tarafından ticari olarak kullanılmasını engelleme hakkını verdiğinden, yapılan yatırımın ekonomik olarak geri kazanılması açısından oldukça önemlidir. Aksi takdirde özgün ve yeni tasarımlar intihal, kopyalama ve kopyalama gibi tehditlerle karşı karşıya kalacak ve bu nedenle tasarım sahipleri büyük ticari kayıplara uğrayacaktır.
Tasarım Tescil Almanın Faydaları Nelerdir?
Tescilli tasarımların kullanım hakkı tasarım tescil sahibine aittir. (Tekel hakları) Üçüncü kişiler, tasarım sahibinin izni olmaksızın, ürünle aynı veya benzeri bir ürün üretebilir, piyasada satabilir, satabilir, sözleşmeye arz edebilir, ticari amaçla kullanabilir veya başka amaçlarla kullanıma sunabilir. korunan bir tasarımın kullanıldığı veya uygulandığı veya genel etki açısından ayırt edilemeyecek nitelikte olduğu, ticaret alanına getirilemez, hiçbir şekilde ithal edilemez. Firmaların geliştirdikleri tasarımların farklılığı ve estetik özellikleri ile aynı alanda faaliyet gösteren firmaların ürünlerinden farklılaşması sağlanmaktadır. Tasarım tescili ile firmanızın ürünlerinin dış görünüşü yasal olarak korunabilir. 6769 sayılı yasa ile tasarımlar yasal koruma altına alınmaktadır.
Tasarım Tescilin Koruma Süresi Ne Kadardır?
Tescilli tasarımların koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 5 (beş) yıldır. Bu süre toplam 25 yıla kadar uzatılabilir ve beş yıllık bir süre içinde yenilenebilir. Dolayısıyla tescilli tasarımların toplam koruma süresi 25 (yirmi beş) yıldır.
Tasarım Tescil Şartları Nelerdir?
6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre bir tasarım, ancak “yenilik” ve “ayırt edici kalite” koşullarını sağlaması halinde tasarım tescil sistemi kapsamında korunur.
Yenilik: Bir “tescilli tasarım” için başvuru veya rüçhan tarihinden önceki bir tasarımın kopyası; “Tescilsiz tasarım” için, tasarımın ilk kez halka sunulduğu tarihten önce dünyanın herhangi bir yerinde halka sunulmamış olması gerekir. Ancak, başvuru tarihinden en geç 12 ay önce Tasarımcı veya bu Tasarımcı tarafından yetkilendirilmiş kişiler tarafından halka açık bir sunum yapılmışsa, bu tasarım yeni sayılır. Yani bir ürünün yenilik özelliğini kaybetmemesi için piyasaya arz edildiği veya halka arz edildiği tarihten itibaren 12 ay içinde tasarım tescil başvurusu yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde tasarım yenilik özelliğini kaybeder.
Üstün Kalite: Tescilli tasarım başvurusu veya rüçhan tarihinden önce kamuya sunulan herhangi bir tasarımın, tasarımın bilgili kullanıcıya bıraktığı ile aynı kullanıcı üzerinde bıraktığı genel izlenim arasındaki farkı ifade eder. Tescilsiz bir tasarım için tasarımın halka ilk sunumu.
Tasarım Tescil Başvurusunun Hukuki Süreçleri: 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre tasarımın tescil süreci beş ana süreçten oluşmaktadır: başvuru belge kontrolü (formun incelenmesi), tescil yeterliliği, yayın kararı, ilgili kurumun yenilik incelemesi. itiraz ve belgelendirme. Tasarım başvurusu, yayımı tarihinden itibaren 3 (üç) ay süreyle itiraza açık tutulur. 3 aylık yasal itiraz süresi içinde herhangi bir itiraz gelmemesi durumunda, tasarım başvurularının belge kararı alınır ve makam tarafından tescil belgesi düzenlenir.
İtirazlar ve Tescil Süreci:
Tescile İtiraz: Resmi tasarım bülteninde ilan edilen tasarımlara, beyan tarihinden itibaren 3 ay içinde itiraz edilebilir.
Kurum kararına itiraz: Tasarım tescil başvurusu reddedilen yaralı başvuru sahipleri, ret kararına karşı ilgili kanun maddeleri kapsamında karara itiraz etme hakkına sahiptir.
Belge Kararı: 3 (üç) aylık yasal itiraz süresi içinde tasarım tesciline itiraz edilmezse veya itiraz reddedilirse Enstitü tarafından tescil belgesi düzenlenir.
Tasarım Tescil Başvurusu için Gerekli Olanlar:
Tasarım tescili için başvuran firma veya kişinin bilgileri (başvuru gerçek kişi/kişiler adına yapılacak ise ad-soyad-TC numarası, adres ve iletişim bilgileri gereklidir. tüzel kişi /Şirket adına, şirket unvanı, vergi dairesi ve no, adres ve iletişim bilgileri gereklidir.)
Tasarımcı bilgileri. Tasarımcı, ürünü tasarlayan kişidir. Başvuru için tasarımcının adı, soyadı, TC numarası ve adres bilgileri istenmektedir.
Başvuru için tescil edilecek tasarımların tüm belirgin özelliklerini gösteren fotoğraf veya çizim gereklidir. (Örnek fotoğraflar ve çizimler aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.)
Kimler Tasarım Tescil Başvurusunda Bulunabilir?
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları. (Vergiye tabi olma zorunluluğu yoktur.)
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ikamet eden veya sınai veya ticari faaliyetlerde bulunan gerçek veya tüzel kişiler.
Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü’nü kuran anlaşma hükümleri uyarınca başvuru hakkı bulunan kişiler.
Mütekabiliyet ilkesine göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sınai mülkiyet hakları koruması sağlayan devletlerin vatandaşları, Türkiye’de marka başvurusunda bulunma hakkına sahiptir.
Tasarım Hakkı Nasıl Sona Erer?
Tasarımdan doğan hak, aşağıdaki sebeplerden birinin gerçekleşmesi ile sona erer.
Koruma süresinin dolması veya kaydın yenilenmemesi,
Tasarım Tescil Belgesi sahibi hakkından vazgeçerse tasarım hakkı sona erer.
Rüçhan Hakkı Nedir?
Tasarım tescil başvuruları/belgeleri, yalnızca başvurunun yapıldığı ülke sınırları içinde muhafaza altına alınır. Diğer ülkelerde koruma talep ediliyorsa, diğer ülkeler için ayrı bir başvuru yapılması gerekir. Bu tür uygulamalarda rüçhan haklarından yararlanmak önemli bir avantaj sağlamaktadır. Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü’nü kuran Anlaşma Devletlerinden birinin vatandaşı olan veya bu Devletlerden birinin vatandaşı olmayan, ancak Türkiye’de ikamet veya çalışma yeri bulunan gerçek veya tüzel kişiler veya onların halefleri Devletlerin herhangi birinde bulunan bu Ticari kuruluşlar, tasarım veya faydalı model tescili için altı aylık bir süre için Paris Sözleşmesi kapsamında Türkiye’de benzer bir tasarım için bunlardan herhangi birinde yetkili makamlara başvurma rüçhan hakkından yararlanabilirler. Devletlerin (6) usulüne uygun olarak yaptığı başvuru tarihinden itibaren.
Miras yoluyla yapılan tasarımların devri, ruhsatı ve devri nasıl yapılır?
Tescilli tasarım veya henüz tescil edilmemiş tasarım başvurusu lisans, devir, miras, rehin, garanti, haciz veya diğer hukuki işleme konu olabilir.
Lisans: Tasarım tescil başvurusunun/belgesinin kullanım hakkı, ülke sınırları içinde veya tamamında geçerli olan bir lisans sözleşmesine tabi olabilir. Bir lisans sözleşmesinin üçüncü kişilere karşı geçerli olabilmesi için sicile kaydedilmesi gerekir. Hibe verenin ve Lisans alanın imzasını ve beyanını, konu olan tasarımın adını,başvuru tarihini, tescil numarasını, birden fazla başvuru varsa seri numarasını, lisans ücreti varsa ve lisans süresini geçtiği bir lisans sözleşmesi gereklidir.
Devir: Tasarım tescil başvurusu veya tasarım tescil belgesi başkasına devredilebilir. Devir işlemi için devreden ve devralan tarafından noter tasdikli devir sözleşmesi düzenlenmesi gerekir.
Kalıtım: Tescilli bir tasarım miras alınabilir. Miras statüsünün miras yoluyla tescili için; Veraset Belgesi veya Noter Tasdikli sureti, Veraset Belgesi yabancı dilde ise ayrıca Türkçe tercümesinin yeminli tercüman tarafından onaylanması gerekmektedir.
Yurt dışı (Uluslararası) Tasarım Tescil İşlemi Nasıl Yapılır?
Tasarımlar tescilli oldukları ülke sınırları içinde geçerlidir. Yurtdışı tasarım tescil işlemleri için 3 (üç) farklı yöntem bulunmaktadır. İçinde;
Doğrudan tasarımın tescili talep edilen ülke ofisine başvuru yapılabilir. Bu sistem genellikle kayıt tek bir ülkede veya az sayıda ülkede yapılacaksa kullanılır.
Tasarımların uluslararası tescilini düzenleyen ve dünya genelinde 69 ülkenin taraf olduğu Lahey Anlaşması uyarınca uluslararası tasarım tescil başvuruları yapılabilmektedir. Lahey sisteminin en büyük avantajı, uluslararası bir tasarım başvurusunun birden fazla ülkede minimum formalite ile tescil edilmesidir. Tasarımlar birden fazla ülkede tescil edilecekse, uygulama maliyeti daha ekonomik olduğu için bu sistem tercih edilir.
Avrupa Topluluğu Tasarım Başvuru Sistemi ile AB üyesi ülkelerde tek bir uygulama ile güvenlik sağlanabilmektedir. Tasarım Tescil Belgesi tüm AB üye ülkelerinde geçerlidir.